Nyitókép: TA3 reprofoto

 

Iskolanyitás, koalíción belüli viszonyok, az államfővel való kapcsolat, előrehozott választásokról szóló népszavazás, Žilinka-ügy, az USA-val való katonai szerződés, novemberi választások – ezek voltak a TA3 Politikában című vitaműsorának fő témakörei, melynek vendége Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter, a legerősebb kormánypárt elnöke volt.

 

Matovič másokkal szemben – mint például a választásokon nem szereplő (akkor még a Smer színeiben indult, majd saját pártot alapító) Peter Pellegrini vezette Hlas-szal – jóval kevesebb meghívást kap a politikai vitaműsorokba, ami felveti egyes médiumok részrehajlásának kérdését.

 

Iskolanyitás

 hirdetes_300x300  

 

Matovič szerint ellenkező irányba haladunk, mint amerre kellene. Értette ezt arra, hogy az ország alacsony átoltottsági rátája mellett a hétfői iskolanyitás épp a közelgő omikron hullámot erősíti, ami drámai következményekkel járhat az egészségügyre. Elmondta, hogy a hullám átfutásáig, mintegy egy hónapig online formában kellett volna megkezdeni a karácsony szünetet követő oktatást az iskolákban.

 

Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk

 

Államfővel való viszony

 

Matovič úgy látja, hogy Zuzana Čaputová a komány megbuktatására törekszik, ezért ássa alá folyamatosan Eduard Heger kormányfő tekintélyét. Rámutatott arra is, hogy az államfő mediális megnyilvánulásai során rendre gyenge politikusnak mutatja Hegert, mintha Matovič irányítaná. A pártelnök ezt visszautasította, hozzátéve, hogy Zuzana Čaputová kezdettől fogva aljasul kormányellenes.

 

 

Ennek oka szerinte az államfő hiúsága, sértettsége, és az a trauma, hogy pártja, a Progreszív Szlovákia ezer szavazat híján nem jutott be a parlamentbe. Továbbá, hogy a hadsereg segítségével zajlott országos tesztelésnél Matovič arra a kérdésre, miszerint ezt a hadsereg formális vezetője, Čaputová is jóváhagyta-e, úgy válaszolt, hogy az államfőnek hadi helyzetben van hatásköre a hadsereget illetően.

 

Matovič úgy látja, hogy egy politikus valódi karaktere a nehéz helyzetekben mutatkozik meg. Amikor képes felvállalni a népszerűtlen döntéseket is és az emberek elé állni. Čaputová szerinte több konkrét helyzetben is inkább hallgatott.

 

Az SaS-szal való kapcsolat

 

Matovič szerint nem Richard Sulík szavai a fontosak, aki saját elmondása szerint már nem reagál Matovičra, hanem a tettek.

 

„Az SaS-nek a génjeiben van a kormány megdöntése. Ezt tették Iveta Radičová esetében és az én kormányommal is”

 

– mutatott rá. Hozzátéve, hogy az SaS már másfél éve blokkol egy, az ország számára fontos alkotmánytörvényt, a költségvetési felelősségről és kiadásplafonról szóló jogszabályt, amivel akadályozza az OĽaNO egyik témáját.

 

Referendum az előrehozott választásokról

 

Matovič szerint az emberek kormányba vetett bizalmát az államfő folyamatos támadásai ássák alá, amit Čaputovának be kellene fejeznie. Elhangzott az is, hogy egy-egy referendum vagy választás 10-12 millió euróba kerül

 

„Nem értünk egyet azzal, hogy a népszavazás az előrehozott választásokról szóljon. Mert akkor egyetlen kormány sem tudna szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket tenni, mivel az ellenzék népszavazással azonnal a leváltására törekedne. Pedig szükség van a népszerűtlen, mégis elengedhetetlen intézkedések meghozatalára is például a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, hogy a jövő nyugdíjasainak is legyen nyugdíja”

 

– magyarázta Matovič.

 

 

 

A referendumról szóló egyeztetésre való meghívást mint elmondta, az OĽaNO el fogja utasítani, mivel „nem akarunk a maffiával tárgyalni arról, hogy hogyan jöjjenek vissza mielőbb a hatalomba. Egy ilyen tárgyalás ezért elfogadhatatlan a számomra, és nem veszünk részt rajta“. Kiemelte, hogy pártja programjában is az szerepel, hogy az előrehozott választásokról szóló népszavazást elutasítják.

 

„A mi feladatunk megtisztítani az országot a maffiától, a Fico és Pellegrini-féle emberektől, akik közeli munkatársaiból már több tucatnyian vannak fogságban”

 

– fogalmazott Matovič, hozzátéve, hogy Szlovákiában 12 évig a maffia kormányzott, aki most attól fél, hogy börtönbe kerül.

 

Žilinka-ügy

 

A kérdés hátterét az adta, hogy Maroš Žilinka főügyész úgy döntött, hogy részt vesz Moszkvában az orosz főügyészség megalakulásának alkalmából rendezett ünnepségen, ami komoly kormányzati kritikát kapott. Egyesek, például Juraj Šeliga vagy Jaroslav Naď megkérdőjelezték Žilinka alkalmasságát.

 

„Maros Žilinka lépése nem lepett meg. Talán egy kicsit később vártam tőle. Bedobta a gránátot a halastóba. Ez már inkább politizálás, amit folytat. Ugyanakkor miért ne vegyen részt tisztán szakmai, jogi keretek között egy ilyen találkozón?”

 

– tette fel a kérdést Matovič, aki szerint azt kell megnézni, hogy más EU-s országok hogy viszonyulnak a kérdéshez. Az ugyanis nem lenne jó, mutatott rá, ha az EU-ból csak Szlovákia képviseltetné magát az ünnepségen.

 

A kérdésre, hogy jó főügyész-e Žilinka, Matovič emlékeztetett, hogy ki volt az, aki a jelöléséért leginkább lobbizott.

 

„Mária Kolíková, Zuzana Čaputová, a DenníkN és más emberek felelősségét is fel kell vetni, akik ellehetetlenítették azt, hogy Daniel Lipšic legyen a főügyész, most pedig a szemüket forgatják”

 

– hangzott el Matovičtól.

 

A pénzügyminiszter elismerte, hogy Žilinka egyes esetekben túllépett a hatáskörén, Matovičot azonban leginkább az nyugtalanítja, ahogy Žilinka a 363-as paragrafust használja.

 

„Menjen, ha akar. A lényeg, hogy össze van-e hangolva az utazása a többi, európai ügyészséggel. Az nem lenne jó, ha ő lenne ott az egyetlen EU-s főügyész. Nem gondolom, hogy Oroszország állandó befeketítése az egyedüli helyes út. Nem segít. Emlékezzünk csak arra, hogy míg korábban Oroszország az EU-ból importált élelmiszert, köztük Szlovákiából is, a szankciók hatására ma már önellátó, amire mi is ráfizetünk”

 

– fogalmazott Matovič.

 

USA-val való szerződés

 

„Az erről szóló nyilvános közvita szükséges és fontos. Mivel a szerződést az államfő fogja aláírni, végre neki is meg kellene szólalnia ebben az ügyben“ – mutatott rá Čaputová szokásos kivárására.

 

Matovič szerint Fico és Pellegrini tárgyalta ki az aláírásra váró szerződés 80-90 százalékát, most pedig azt támadják.

 

„Fico egy szélkakas. Azért, hogy közös fotója legyen Barack Obamával, 6-8 guantanamói terrorista befogadását engedte meg. Ez Robert Fico. Az ellenzéki képviselő szavai ezek, aki azért küzd, hogy ne kerüljön börtönbe. A szavai helyett sokkal fontosabbak a konkrét tettei. Azok pedig azt mutatják, hogy ő is támogatta a szerződést”

 

– mondta Matovič

 

„Nekem is van néhány kérdésem a szerződéshez, de szakmai vonalon, politikai szinten akarok előjönni velük, nem nyilvánosan“

 

– tette hozzá.

 

Kulturális szféra támogatása, színházak megnyitása

 

Matovič azzal a hasonlattal élt, mintha azzal foglalkoznánk, hogy milyen zenét játszunk a Titanic fedélzetén, nem pedig azzal, hogy már süllyed. „Az omikron hatása annyira drasztikus lesz, hogy inkább azzal kellene foglalkoznunk, hogy a hullámot hogyan lassítsuk, ne pedig erősítsük. Még 2-3 hétig hallgatjuk a zenét, aztán jön a pánik, mert nem fogjuk tudni megállítani a hullámot. Nagy hiba, hogy nem mondtuk el a szülőknek, hogy 1 hónapot még várjanak online oktatásban a gyerekeikkel az iskolanyitással”, fogalmazott.

 

„A harmadik hullámot is a szájmaszk elengedése indította el az iskolákban. Én magam a hétfői jelenléti oktatás helyett az online oktatás mellett voltam. Azzal, hogy nem ez van, csak olajat öntünk a tűzre. Az omikron nem válogat, hogy ki az oltott és oltatlan. Az egyedüliek, akik úgy-ahogy védve vannak, a három oltással rendelkezők. Ezért akartam mindenáron növelni a 60 év felettiek oltását az oltási bónusszal

 

– magyarázta.

 

„Elég lett volna egyetlen intézkedés, hogy a gyerekek egy hónapig még online tanuljanak. Nyáron 1-2 hétre még bejöhettek volna az iskolákba korrepetálásra, amiért táblagépet kaphattak volna, de inkább ellenkező irányba megyünk”

 

– értékelt.

 

Kötelező oltás?

 

Matovič csak akkor tudja elképzelni a kötelező oltást, ha minden más járványügyi intézkedés hatástalannak bizonyul.

 

„20 éves rendőrt vagy katonát oltani csak azért, hogy mi majd megmutatjuk, igenis megtehetjük, nem tartom jó ötletnek”.

 

A leginkább kiszolgáltatott 60 év felettiek életét kell védeni, ezért emelték az oltási bónuszt.

 

A 60 év felettiek közül 900 ezren maguktól is beoltatták magukat. 150 ezren az oltási bónusznak köszönhetően tették. De további 300 ezren még oltatlanok ebben a társadalmi csoportban“

 

– hangzott a válasz.

 

Elmondta azt is, hogy nagyon örülne, ha a koalíciós tanács ülései nyilvánosak lennének és az emberek látnák, hogy milyen butaságokat képesek egyesek magukból kiizzadni és milyen felelőtlenek, utalt egyértelműen Sulíkra Matovič.

 

„A közérdek szempontjából érdekes betekintés lenne a kulisszák mögé”

 

– tette hozzá.

 

Novemberi összevont helyhatósági és megyei választások

 

Mi vagyunk az egyetlen párt, mely senki reformját nem szabotálja.

 

Az OLaNO-nak jelenleg 54 polgármestere van. Hogy nem fél-e a rossz eredménytől, Matovič úgy válaszolt, hogy az emberek nem buták.

 

„Ha emlékezni fognak, elutasítják azt a viselkedést, amit Robert Fico művel. A legutóbbi parlamenti választások előtt is 3 hónappal alig 6,5 százalékon voltunk, majd 25 százalékot értünk el”

 

– zárta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.