Nyitókép: Facebook/Szövetség (Screenshot)

 

Tiltakozik a Szövetség-Aliancia a szerdán elfogadott állampolgársági törvény módosítása miatt, ami továbbra is hátrányosan érinti a szlovákiai magyar közösséget. A párt felszólította Zuzana Čaputovát, hogy ne írja alá a jogszabályt. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke egy rövid sajtótájékoztató keretében elmondta:

 

„Civilizált országokban saját akarata ellenére senkit sem lehet megfosztani az állampolgárságától. Ezt a szlovák alkotmány is kimondja.”

 

Habár az Európai Unió tagországaiban bevett szokás a kettős állampolgárság intézménye, Szlovákia ebben a tekintetben bezárta kapuit.

 

 hirdetes_300x300  

Módosul az állampolgársági törvény, enyhülnek a feltételek

 

Február 16-a, folytatta Forró, fekete nap az egész szlovák társadalom és Szlovákia számára is:

 

„A kormánykoalíció bevégezte azt, amit Robert Fico Ján Slotával és Vladimír Mečiarral 12 évvel ezelőtt elkezdett. A mai napon nagyon távol kerültünk attól, hogy (…) visszatérhessünk ahhoz az állapothoz, ami 2010 előtt volt érvényben. A ma elfogadott törvény hátrányosan érinti az itt élő magyarokat, árt Szlovákiának és árt a békés szlovák-magyar együttélésnek. A ma elfogadott törvény diszkriminatív, alkotmányellenes és ezért azzal a kéréssel fordulunk Zuzana Čaputová köztársasági elnökasszonyhoz, hogy a ma elfogadott jogszabályt ne írja alá és forduljon az alkotmánybírósághoz.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.