Nyitókép: Getty Images/iStockphoto

 

Szerdán jóváhagyta a parlament az állampolgárságról szóló törvény módosítását, melynek értelmében nem veszíti el szlovák állampolgárságát az a személy, aki külföldi állampolgárságot vesz fel, feltéve, ha igazolni tudja, hogy legalább öt évig külföldön tartózkodott. Azok, akik a külföldi állampolgárság felvétele miatt korábban elveszítették szlovák útlevelüket, visszakérhetik, ha igazolni tudják az ötéves külföldi tartózkodásukat.

 

Az elfogadott jogszabály értelmében azoknak a volt szlovák állampolgároknak is meg kell adni a szlovák állampolgárságot, akik maguk mondtak le róla, továbbá azoknak a személyeknek, akiknek valamelyik felmenőjük: szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

 

 hirdetes_300x300  

A módosítás nem jelent megoldást a szlovákiai magyarok számára, akik érzelmi, lelkiismereti okokból szeretnék felvenni a magyar állampolgárságot anélkül, hogy Magyarországra költöznének, vagy ott legalább öt évig életvitelszerűen élnének. A Szövetség-Aliancia élesen kritizálta a most elfogadott módosítást:

 

A Szövetség-Alianca felszólította Zuzana Čaputovát, hogy ne írja alá a módosított állampolgársági törvényt

 

Megtarthatja szlovák állampolgárságát az a személy is, aki külföldi állampolgársággal is rendelkezik, de csak akkor,

 

„ha a külföldi állampolgárság megszerzésekor legalább öt éve annak az államnak a területén tartózkodott, amelynek az állampolgárságát megszerezte, és ezt dokumentumokkal is igazolni tudja“.

 

Az a személy sem veszíti el a szlovák útlevelét, aki házasságkötés, születés vagy örökbefogadás útján szerzett külföldi állampolgárságot.

 

A cseh állampolgároknak, illetve a volt cseh állampolgároknak a szlovák állampolgárság kérelmezésekor már nem kell számot adniuk a szlovák nyelvtudásukról. Az államnyelv ismeretének igazolása alóli mentesség a 65 évnél idősebb kérelmezőkre és azokra is vonatkozik, akik szlovák nyelvből nyelvvizsgát tettek. Ez a külföldön élő szlovákokra is vonatkozik, ha ezt a státuszukat igazolni tudják.

 

A képviselők módosító javaslatot is elfogadtak a szlovák állampolgárságot kérvényező külföldi szlovákokkal kapcsolatban. Azok a külföldön élő szlovákok, akik sokat tettek a szlovák közösségért, és tartózkodási engedélyük van Szlovákiában, megkaphatják az állampolgárságot anélkül is, hogy három évig folyamatosan az országban tartózkodnának.

 

Az új jogszabály 2022. április 1-jén lép hatályba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.