Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Szlovákia hajlandó átadni Ukrajnának saját orosz gyártmányú S-300-as légvédelmi rendszerét, de csak abban az esetben, ha azzal egyenértékű rendszerrel pótlásra kerül Szlovákia ezirányú védelmi képessége – nagyjából ennyit árult el Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón az S-300-asokkal kapcsolatban. Hozzátéve, hogy folynak a tárgyalások, végleges álláspontot nem tud adni ebben a kérdésben.

 

Az erre vonatkozó újságírói kérdésre nagyjából ugyanezt nyilatkozta Austin amerikai miniszter is, hangsúlyozva, hogy az oroszok elleni harcban az ukránok viszonylag nagy eredményeket értek el a drónokkal és a légvédelmi rendszereikkel, és valószínűleg ezt az eredményességet meg is próbálják fenntartani. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok hajlandó-e „pótolni Szlovákia védelmi képességét” az S-300-asok esetleges átadása után, Austin nem válaszolt érdemben.

 

Az S-300-asok ügye már napok óta téma a sajtóban. Elvileg, nagy a nyomás a Biden-adminisztráción a Kongresszus részéről, hogy miután kudarcba fulladt minden igyekezetük, hogy a lengyeleket rábírják, adják át MiG-29-es vadászgépeiket az ukránoknak, újabb segítséget adjanak az ukrán légvédelemnek.

 

 hirdetes_300x300  

Jaroslav Naď: Nincs döntés az S-300-as légvédelmi rendszer átadásáról

 

Az S-300-asok előnye, hogy az ukrán katonák ugyanilyen rendszert használtak, így ismerik és képesek kezelni. Jelenleg az ukrán légvédelem már csak többnyire alacsonyan szálló gépeket képes érdemben támadni, a nagyobb magasságok ellenőrzéséhez az S-300-asokra lenne szüksége.

 

A NATO keleti szárnyán három ország rendelkezik ilyen rendszerrel: Szlovákia, Bulgária és Görögország. Jaroslav Naď korábban azt nyilatkozta, hogy Szlovákia nem rendelkezik nagy készletekkel az S-300-asok munícióit illetően.

 

Miközben Austin szlovákiai látgatása zajlott, az orosz külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben az S-300-asok átadását Ukrajnának „destabilizációs tényezőnek” nevezte, „ami nem hozna békét”.

 

„Az ilyen szállítások (…) destabilizációs tényezőként működnének, amelyek nem hoznának Ukrajna számára békét. (…) Hosszútávon pedig ennél jóval veszélyesebb következményei is lehetnek”

 

jelentette ki Marija Zacharova, az orosz külügy szóvivője.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!