Nyitókép: trend.sk

 

„Nem vagyok biztos abban, hogy ez a legjobb ötlet”, nyilatkozta Bugár Béla a Smer-hez közeli baloldali napilapnak, a Pravda-nak arra vonatkozóan, hogy az ügyészség kérésére kiadná-e vizsgálati fogságba Robert Ficot, akit több más mellett bűnszervezet létrehozásával vádolnak. Ha a parlament meg is szavazná Fico kiadatását, vizsgálati fogságba való helyezéséről a bíróság dönt.

 

Bugár szerint érzékeny dologról van szó, mert ha hibát követnek el, azt nagyon nehéz lesz helyrehozni.

 

Körkép.sk kérdésére (videó alább 14:55-től) szerdán Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke sem adott egyértelmű választ arra vonatkozóan, hogy ő maga hogyan szavazna Fico kiadatásával kapcsolatban. Forró többszöri kérdésünkre is kitérő választ adott, melyet kitalált indokkal próbált magyarázni. Éspedig, hogy nincs annyi információja az ügyről, mint a Ficoról szavazó parlamenti képviselőknek.

 hirdetes_300x300  

 

Állítása azonban nem állja meg a helyét, a Smer elnökének kiadatásáról ugyanis egy nyilvánosan elérhető, a parlament honlapjáról letölthető dokumentum alapján döntenek a képviselők.

 

„Véleményem szerint a jelenlegi helyzet nagyon veszélyes. Tekintettel arra, hogy nincs annyi információnk, mint a parlamenti képviselőknek, nem tudunk konkrét véleményt mondani. Azt viszont el kell mondjuk, hogy nagyon veszélyesnek látjuk a jelenlegi helyzetet, mert amennyiben Robert Ficot előzetes letartóztatásba helyezik, aztán két-három hónap múlva kiengedik, akkor az igazságszolgáltatás megint csorbát szenvedhet, és tovább gyengülhet az emberek bizalma a kormányban”

 

– fogalmazott Bugárhoz nagyon hasonlóan Forró.

 

 

 

Mint látható, sem Bugár, sem Forró nem válaszolt igennel Fico kiadatására vonatkozóan. Olvasóink ellenben cikkünk publikálásakor 75 százalékban gondolják úgy, hogy ha parlamenti képviselőként szavazhatnának Fico kiadatásáról, ők bizony igennel szavaznának.

 

Ha Te parlamenti képviselő lennél, megszavaznád Robert Fico kiadatását az igazságszolgáltatás számára?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

A korábbi kormányfőről, ha előzetes letartóztatásként átmenetileg vizsgálati fogságba kerülne, sorsáról végül a bíróság dönt. A képviselők tehát csak ennek lehetőségét nyitnák meg.

 

A Szövetség jelenlegi elnökének, illetve a Most-Híd korábbi elnökének azonban az igazságszolgáltatás előtti út megnyitása és az esetleges vizsgálati fogság lehetősége sem magától értetődő.

 

Bugár ráadásul szinte mentegette korábbi koalíciós partnerét, és a Pravda kérdéseire adott válaszaiban helyenként szinte szó szerint átvette Fico érvelését, aki saját maga védelmében naponta tart sajtótájékoztatókat, és hergeli a lakosságot az igazságszolgáltatással szemben.

 

A parlament mandátumvizsgáló bizottsága szerdán úgy döntött, hogy helyt ad az ügyész kérésének. Fico esetleges kiadatásáról azonban a parlament fog szavazni, várhatóan jövő hét kedden.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.