A liberálisok megint a kormány átszervezésére játszanak. A Sme rodina nem akar kisebbségi kormányt - Körkép.sk
Auguszta
  • HUF: 381.07
  • USD: 1.08
  • 5 °C
  • 15 °C

Hirdetés (X)

Belföld

A liberálisok megint a kormány átszervezésére játszanak. A Sme rodina nem akar kisebbségi kormányt

Látszólag a liberálisok visszavonultak soraikat rendezni, de közben fontos nyilatkozatok hangzottak el

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel, SITA/Martin Medňanský, SITA/Jana Birošová, kollázs: körkép.sk

 

Miközben az SaS-esek látszólag visszavonultak az Igor Matovičtól elszenvedett pofon után, a kulisszák mögött már valószínűleg zajlanak az egyeztetések arról, hogy a liberálisok minimum újabb pozíciókat nyerjenek a kormányon belül, esetleg kieszközöljék Igor Matovič elmozdítását, vagy – ahogy azt Matovič állítja – megbuktassák a kormányt. A nyilatkozatok alapján egy biztos: bármi és annak ellenkezője is megtörténhet a mostani kormányválságban.

 

Ha a kormánypártok nem lesznek képesek kommunikálni egymással, csak az előrehozott választások nyújtanak alternatívát – foglalt állást csütörtökön a Sme rodina nevében Peter Pčolinský a kormánypárt frakcióvezetője. Pčolinský azzal kapcsolatban szólalt meg, hogy Richard Sulík gazdasági miniszter és SaS-es pártelnök, valamint Igor Matovič pénzügyminiszter és OĽANO-s pártelnök között ismét rendkívül feszültté vált a viszony.

 

Félrevezető lenne azonban két személy konfliktusára egyszerűsíteni a mostani koalíciós válságot. Abban ugyanis Zuzana Čaputová államfő, az ellenzék, illetve a szemlátomást tovább szakadó Za ľudí is aktív szerepet játszik. A családtámogatási csomagot ugyanis a totális liberális és mediális ellenszél dacára sikerült az OĽANO-nak és a Sme rodinának keresztülvernie, ezzel fájdalmas politikai ütést bevinni az SaS-nek és Čaputovának.

 

SJE Nyílt nap

Nem kizárt, hogy megismétlődik a 2021-es év tavaszi forgatókönyve, amikor a Szputnyik V körüli hisztéria kapcsán kirobbant kormányválságot egy “átszervezés” oldotta fel, amelyet a liberálisok szorgalmaztak. A megfelelő emberek már most is belengették ennek lehetőségét.

 

Juraj Šeliga, a négyfős “minfrakcióra” redukálódott Za ľudí képviselője a családtámogatási csomag elnöki vétójának megtörése után kijelentette, hogy fontolgatja, van-e értelme a kormánykoalícióban maradnia. Azt kifogásolta, hogy az OĽANO javaslatát a “fasiszták” (értsd: az ĽSNS listáján bejutott képviselők) is támogatták, mert, mnt mondta, ezek azok a politikusok voltak, akik például tagadták a koronavírus létezését. Mi azért megjegyezzük, hogy a járvány első hulláma idején Richard Sulík sem volt különb, aki “influenzácskának” nevezte a COVID-19-et. Egyébként pedig Šeliga első és második olvasatban is támogatta a családtámogatási csomagot, csak később gondolta meg magát…

 

Ami azonban többet elárul, hogy minap a SME balliberális napilapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a koalíciós feszültség megoldása a kormány átszervezése lehetne. 

 

Zuzana Čaputová államfő, aki saját maga támadja meg a családtámogatási csomagot az Alkotmánybíróságon, a Rádio Expresnek csütörtökön azt nyilatkozta, hogy “a koalíción belüli kapcsolatok újraindítására van szükség“. A műsorvezető konkrét kérdése elől, miszerint Matovičnak vagy Sulíknak távoznia-e kellene ehhez, kitért.

 

Az is érdekes, hogy épp most támadta meg ismét az SaS színeiben Európai Parlamentbe jutó Lucia Ďuriš Nicholsonová Veronika Remišovát, a Za Ľudí elnökét, aki tavaly márciusban gyakorlatilag az utolsó pillanatban egy személyben torpedózta meg az SaS kormányborító tervét, és sikeresen eszközölte ki a négyeskoalíció együttmaradását.

 

Azóta a Za ľudí frakciója szétesett, és Mária Kolíková igazságügyi miniszter oldalán több képviselő átigazolt az SaS-hez.

 

Csütörtökön Nicholsonová azzal vádolta meg Remišovát, aki beruházásekért és fejlesztésekért felelős miniszterelnök-helyettes, hogy az ő hibájából esik el Szlovákia  nyolcmilliárd eurónyi uniós forrástól. Az egy másik kérdés, hogy tavaly nagyon hasonló vádakat fogalmazott meg, amelyek után szégyenszemre bocsánatot kellett kérnie, mert azok hamisak voltak. A politikai időzítés mindenesetre gyanús.

 

Király Zsolt: Matovič legyőzte Čaputovát. Örülhetnek a családok. Mit jelent mindez? (gyorselemzés)

 

Az SaS  látszólag időt kért a helyzet átgondolására. Ugyanakkor a politika nem állt meg, és most képviselői szivárványos zászlókba burkolózva támadják Gyimesi György OĽANO-s képviselőt, aki Tomáš Tarabával olyan törvényt terjesztene be, ami betiltaná a szivárványos zászlók kifüggesztését a középületekre.

 

 

 

Király Zsolt: Matovič legyőzte Čaputovát. Örülhetnek a családok. Mit jelent mindez? (gyorselemzés)

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket