Nyitókép: TASR/screenshot

 

A német Bundeswehr és a szlovák hadsereg is segíti Ukrajnát. Szlovákia 30 darab BVP-1 típusú gyalogsági harcjárművet ad át Ukrajnának, amiért cserébe Németország 15 darab Leopard 2A4-es tankot, szükséges lőszert, pótalkatrészeket és átfogó képzést biztosít Szlovákiának.

 

Erről Jaroslav Naď védelmi miniszter tájékoztatott kedd délután. Korábban már cáfolta, hogy Szlovákia 30 T-72-es tankot küldene Ukrajnába. „Jelenleg nem fontolgatjuk, hogy T-72-es tankokat küldünk Ukrajnába“ – mondta Naď.

 

„Az év végéig legalább egy járművet kapunk” – jelentette ki a védelmi tárca vezetője a Leopard 2A4-es tankok Szlovákiába szállításával kapcsolatban. A többi német tank érkezése jövőre várható.

 hirdetes_810x300  

 

Nagy egyelőre nem árulta el, hogy Ukrajna pontosan mikorra várhatja a 30 BVP-1 típusú gyalogsági harcjármű érkezését Szlovákiából. Feltételezése szerint a következő hetekben kerülhet sor az átadásra.

 

A védelmi minisztérium azonban biztonsági okokból csak azután akar tájékoztatni a járművek átadásáról, ha már Ukrajnában lesznek.

 

A miniszter elmondása szerint a Leopard 2A4-es tankokra még felújítás vár. Naď szerint Németország 100 millió eurót meghaladó összegért katonai felszerelést biztosít Szlovákiának. A NATO-n belül használt kommunikációs eszközöket Szlovákiában fogják a tankokba szerelni.

 

Harminc tankot küld Szlovákia Ukrajnának, 15-öt kap helyettük a németektől? – Naď cáfolja a hírt

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!