Nyitókép forrása: MHSR

 

„A megállapodás ellen szavaztam. A javaslat Szlovákia szempontjából elégtelen volt, még ha módosításokat is eszközöltek benne. Az intézkedések alapvetően nem kezelik a mi problémáinkat” – jelentette ki Karel Hirman gazdasági miniszter az uniós tagállamok energiaügyi minisztereinek találkozója és az uniós javaslatokról szóló szavazás után. A javaslatok ettől még átmehettek – elfogadásukhoz elég volt a minősített többség is.

 

Hirman szerint az uniós javaslatok által beszedhető pénzmennyiség nem elegendő az elszálló áramáraktól szenvedő háztartások és cegek kompenzálására. Hasonlóképp nyilatkozott pénteken Eduard Heger kormányfő, aki szerint nemcsak az áramtermelők extraprofitját kell megadóztatni, hanem a kereskedőket is. Szlovákia esetében épp ott alakultak ki irreálisan nagy nyereségek a hazai gazdasági szereplők rovására.

 

Hirman ennek ellenére óvatosan bánt a kritikus szavakkal:

 

 hirdetes_300x300  

„Objektíven nézve nincs olyan megoldás az asztalon, amivel elégedettek lehetnénk. (…) Viszont jelentős előrelépés is történt. (…) Amikor megérkeztem Brüsszelbe, a helyzet sokkal rosszabb volt. A vita most már gyakorlatiasabb és gyorsabb irányt vett. Már csak napokról van szó az intézkedések kidolgozását illetően. Mindenki tudja, hogy a helyzet rendkívül súlyos”

 

Karol Galek, az SaS volt gazdasági minisztere még szeptember elején azzal kérkedett a sajtónak, hogy energiaellátás szempontjából Szlovákia az EU egyik legfelkészültebb országa, és hogy szeptember végére sikerül megállapodásra jutni az Európai Bizottsággal. Valójában az Európai Bizottság még mindig nem engedélyezte azt a szerződést, ami az idei árszinten fagyasztaná be az áram alapárát a lakosság számára Szlovákiában.

 

A dolog még Richard Sulík SaS-es pártelnök, gazdasági exminiszter nevéhez kötődik, aki hónapokat késett a szerződés kidolgozásával, most pedig az EU húzza az időt. Sulík egyébként a szombaton a Pravdának arról beszélt, hogy november végéig van még idő.

 

Szerinte van, Hirman ellenben láthatóan kevésbé optimista. Már az is beszédes, hogy kimondta, azért nem született megállapodás Szlovákia és az Európai Bizottság között, mert a Bizottság javaslatai alapvetően rosszak. 

 

 

Sulík jobbkeze szerint Szlovákia az EU legfelkészültebb országa, ha fűtési szezonról van szó

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!