Nyitókép: nrsr.sk

 

Kedden három procedurális javaslatot is beterjesztettek a kormány elleni bizalmi szavazás előtt a szlovák parlamentben. Az OĽaNO frakcióvezetőjének, Michal Šipošnak a javaslatát 77 képviselő támogatta, ami azt tartalmazta, hogy többek között a választásokról való további egyeztetések érdekében a bizalmi szavazást halasszák el csütörtökig.

 

Boris Kollár házelnök ennek megfelelően csütörtök késő délután 17:00-ra napolta el az ülést, így a koalíció további két nap haladékot kapott.

 

A Heger-kormány elleni bizalmatlansági indítványt az SaS kezdeményezte, Richard Sulík pártelnök nyilatkozatai alapján pedig a liberálisok számára Čaputová államfő által kinevezett ügyvivő kormány felelne meg a leginkább.

 

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt: Heger egyelőre megúszta. Mit jelent a csütörtökre halasztott bizalmi szavazás?

 

Az ellenzék köreiben ezzel a véleményével egyedül van. A Hlas, a Smer, az ĽSNS és a Republika, valamint a frakción kívüliek mind előrehozott választásokat akarnak.

 

Hétfőn még úgy tűnt, hogy a koalíció bukását akarók vannak kisebbségben, kedden délelőtt azonban már nyilvánvalóvá vált, hogy ha szavazásra kerül sor, akkor a Heger-kormány megbukik. Kilépett ugyanis a Sme rodina frakciójából Martin Borguľa, illetve a szintén Sme rodinát erősítő Ján Krošlák is jelezte, hogy a kormány ellen fog szavazni.

 

Azt a tényt, hogy feltehetően az előrehozott választásokról való egyeztetésre kért két nap haladékot az OĽaNO, az is alátámasztja, hogy az indítványt olyan képviselők is támogatták (Tarabáék), akik korábban jelezték, hogy előrehozott választásokat akarnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!