Nyitókép: Termálne kúpalisko Podhájska/Facebook

 

Nem tornádó pusztított az Érsekújvári járásban található bellegszencsei (Podhájska) termálfürdőben, downburstről, vagyis légzuhatagról volt szó. Mindez a szélvihar utáni kárfelmérésből következik –tájékoztatott Ivan Garčár, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szóvivője.

 

A legnagyobb károkat a hétfői (augusztus 28-i) viharok után Bellegszencse községben regisztrálták, különösen a helyi termálfürdőben és környékén. Ezért az SHMÚ szakértői az Európai Intenzív Viharok Kutatólaboratóriumával és a falu polgármesterével, Jozef Krajmerrel együttműködve kedden (augusztus 29-én) megvizsgálták a károkat. A cél a helyszín részletesebb felderítése volt.

 

„Elemzésünkből az következik, hogy a kár jellege, térbeli eloszlása ​​és az esemény időtartama megfelel a downburstnek nevezett jelenségnek, amely egy vihar vagy egy viharrendszer erős lecsapódásából ered. A kár súlyossága szerint a széllökések ereje elérhette a 150 kilométer/órás sebességet”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Miroslav Šinger meteorológus.

 

Hatalmas pusztítás Bellegszencsen – a szakportál szerint tornádó tombolt az Érsekújvári járásban

 

Az SHMÚ arra is rámutatott, hogy nem tornádóról volt szó. A szakértők a mérések és az okozott kár típusa alapján is kizárták ezt a lehetőséget.

 

„A tornádó körüli légkeringés hatására (jelentős áramlási sebességkülönbséggel járó forgási és kilépő mozgások) nagyon specifikus károk keletkeznek, amelyek eltértek azoktól a károktól, amelyeket az SHMÚ szakemberei jegyeztek fel a térségben”

 

– magyarázták.

 

Hétfőn késő este heves viharok dúltak Nyugat-Szlovákiában. A meteorológus szerint többüket szakadó eső és erős szél kísérte. A legtöbb szél által okozott kárt Nyitra megyében regisztrálták. „A szék sebessége az Érsekújvári, a Nyitrai és a Komáromi járásban 80-90, esetenként 100 kilométeres óránkénti sebességet is elért” – mondta.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!