Nyitókép: SITA/Wbn-kollázs

 

Maroš Žilinka főügyész célzatosnak tartja Zuzana Čaputová szlovák államfőnek a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához benyújtott keresetét, melyet a főügyész tevékenységével kapcsolatban nyújtott be.

 

„Úgy gondolom, hogy a beadvány célzatos, és az alkotmány értelmezése körüli vita mesterségesen lett gerjesztve” – hangsúlyozta Žilinka. Szerinte a régóta tartó nyomásgyakorlásról, valamint személye megkérdőjelezéséről és lejáratásáról van szó.

 

A köztársasági elnök alkotmányértelmezést kér a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságától arra hivatkozva, hogy a főügyész visszautasította a Főügyészség azon határozatainak részletes ismertetését az államfővel, amelyeket a Btk. 363-as paragrafusa alapján hozott egyes büntetőeljárások ügyében. Žilinka azt állítja, hogy az államfő kérését követően személyes találkozót kért tőle, de nem kapott választ. Kiemelte, hogy a 363-as paragrafus alkalmazásakor soha nem vette figyelembe a vádlott nevét, vezetéknevét vagy státuszát.

 hirdetes_810x300  

 

Čaputová alkotmányértelmezést kér az Alkotmánybíróságtól Žilinka főügyész tevékenységével kapcsolatban

 

Žilinka azt is kijelentette, hogy az alkotmány szerint az államfőnek nem áll hatáskörében a főügyész konkrét ügyekben hozott döntéseinek ellenőrzése. „A főügyész nem alárendeltje az államfőnek” – tette hozzá Žilinka azzal, hogy az elnöki hivatal nem képezi részét a bűnüldöző szerveknek. Hozzátette: a főügyész a parlamentnek felel.

 

Žilinka elmondása szerint hivatala működésének megfelelő keretek között kész tájékoztatást adni az államfőnek, az Alkotmánybíróság döntését pedig tiszteletben fogja tartani.

 

Az államfő a múlt heti alkotmánybírósági beadványában leszögezte, meggyőződése szerint a főügyésznek kötelessége együttműködni vele.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!