Nyitókép: Zuzana Čaputová/Facebook

 

A Lengyelország és Ukrajna közötti jelenlegi szakadást félreértésnek kell tekinteni, és fenntartással kell kezelni – egyezett meg ebben Zuzana Čaputová szlovák és Petr Pavel cseh államfő.

 

„Beszéltem erről (Andrzej) Duda elnök úrral. Ő Mateusz Morawiecki miniszterelnök kijelentését – és ez egy alkalom arra, hogy tisztázza, mik a tények, és mi az értelmezésük – csak egy bejelentésként fogta fel azzal kapcsolatban, hogy nem fognak új fegyvereket adni. Ő így értelmezte a miniszterelnök szavait“

 

– magyarázta a szlovák államfő.

 

Pavel szerint távolról kell szemlélni a helyzetet, és ki kell várni, hogy mi lesz a vége.

 hirdetes_300x300  

 

„Nem vettem észre semmi olyasmit, amit komoly szakadásnak lehetne nevezni. Az elhangzottak nem feltétlenül jelentik azt, hogy Lengyelország Ukrajnával való együttműködése vagy Ukrajna támogatása megszűnne. Egyértelműen nem“

 

– tette hozzá a cseh elnök

 

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának, mert immáron saját hadseregét fogja felfegyverezni. Erre a lépésre a Varsó és Kijev között az ukrán gabona Lengyelországba történő behozatalával kapcsolatos vita kapcsán került sor. Ezek a viták azután erősödtek fel, miután Lengyelország Szlovákiával és Magyarországgal együtt szeptember 15-e után is meghosszabbította az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát.

 

Ezt követően Ukrajna panaszt nyújtott be e három ország ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO). Az ellentmondások tovább fokozódtak, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédében olyan meg nem nevezett európai országokat bírált, amelyek szerinte szolidaritást színlenek Ukrajnával, de valójában Oroszország malmára hajtják a vizet. E nyilatkozatok után Lengyelország behívta az ukrán nagykövetet.

 

Rendkívüli: Lengyelország nem szállít több fegyvert Ukrajnának

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!