Nyitókép: SITA

 

A Szlovák Nemzeti Párt a parlamentben támogatni fogja, hogy még idén kifizetésre kerüljön a 13. nyugdíj. Ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy az ún. családi nyugdíj (családi bónusz, szlovákul rodičovský dôchodok) intézménye is megmaradjon, tájékoztatott az SNS parlamenti képviselője, Rudolf Huliak.

 

Az ún. családi nyugdíjat az előző kormánykoalíció idején Milan Krajniak (Sme rodina) kezdeményezésére vezették be. Lényege, hogy a szülő dolgozó gyereke nyugdíjának egy részéből szüleit támogathatja. Az eddigi gyakorlat szerint éves szinten ily módon átlagosan 306 eurót kapott mintegy 852 ezer nyugdíjas

 

 hirdetes_810x300  

Erik Tomáš (Hlas-SD) a választások után bejelentette ennek megszüntetését, amivel az állam 300 millió eurót venne ki a nyugdíjasok zsebéből. Helyette az adó 2 százalékának e célra történő felajánlását tennék lehetővé, ami azonban jóval kevesebb nyugdíj-kiegészítést jelentene a nyugdíjasok számára.

 

A Štandard nevű konzervatív szlovák portálnak nyilatkozva korábban már Andrej Danko (SNS) pártelnök és Tomáš Taraba (SNS jelöltje) környezetvédelmi miniszter is a családi nyugdíj megszüntetése ellen szólalt fel. „Az anyám letépné a fejemet, ha ezt megszavaznám,fogalmazott Danko.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!