Nyitókép: Magyar Szövetség sajtóosztálya

 

Az előző választási időszakban Gyimesi György parlamenti képviselő kezdeményezésének köszönhetően a pozsonyi parlament elfogadta a közlekedési táblákról szóló törvény módosítását, majd a közlekedési tárca a végrehajtási rendeletet, melyek értelmében az utak mentén immár kifüggeszthetők a kék színű, kétnyelvű közlekedési irányjelző táblák. Nagyszombat megyében a két nyelvű táblák kihelyezésének folyamata 2023 őszén vette kezdetét.

 

Nyitra megye 2024. évre szóló költségvetésében megtalálható egy viszonylag jelentős  tétel, mely a megyei utak mentén található közlekedési táblák felújítását, cseréjét és természetes reprodukcióját szolgálja. A Magyar Szövetség (MSZ) megyei frakciója és a megyei hivatal igazgatójának megállapodása értelmében a közlekedési táblák természetes reprodukciója során a keret 3/4 részéből az iránytáblák kétnyelvűsítését végzik majd el Nyitra megye 4 déli járásában: a Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai és a Vágsellyei járásban. 

 

 hirdetes_300x300  

Már novembertől jöhetnek a magyar nyelvű útjelző táblák – Gyimesi György négypontos „magyar csomagjának” részeként

 

Hogy mit jelent pontosan a természetes reprodukció folyamata, és milyen tempóban teszi lehetővé a kétnyelvű táblák kihelyezését, arra vonatkozóan pontosítást kértünk a MSZ illetékeseitől.

 

Mint írják, egyúttal megállapodtak abban is, hogy 2025-től hasonló módon veszi kezdetét a megyei utak mentén kihelyezett, barna színű idegenforgalmi, turisztikai közlekedési táblák kétnyelvűsítése. 2026 végére mindkét folyamatot el szeretnék végezni a megye déli járásaiban, számolt be a döntésről Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Magyar Szövetség Képviselőcsoportjának elnöke.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.