Nyitókép: SITA

 

„A magyarok számára az elnökválasztás első fordulója nagyon fontos. Azért, hogy megmutassuk: itt vagyunk, ahogy az is, hogy a minket érintő ügyek figyelmet kapnak” – mondta Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke. Hozzátette:

 

„A magyarok a szlovákiai lakosság több mint 8 százalékát teszik ki. Tizenegy elnökjelöltünk van, és úgy gondolom, illik, hogy legalább egy közülük magyar nemzetiségű legyen.”

 

Forró Krisztián a SITA hírügynökségnek elmondta: Sokat jár a régiókba. Ott azt tapasztalta, hogy az emberek békét akarnak, és nem akarnak konfliktusokat. Ezért az elnöknek szavai szerint nem ellensúlyként, hanem éppen ellenkezőleg, közvetítőként kell fellépnie. „Az elnök feladata az árkok feltöltése, és nem pedig azok elmélyítése” – mondta Forró. Úgy véli, hogy az elnöknek mindenekelőtt az állampolgárok érdekeit kellene képviselnie és kapcsolódási pontokat keresnie, hiszen egyesíteni tud.

 

Forró Krisztián köztársaságielnök-jelölt Rimaszombatban kampányolt – Beszámoló

 hirdetes_300x300  

 

A Focus közelmúltban végzett felmérése szerint Ivan Korčoknak nagyon komoly problémája lesz a magyar közösségben, már ami a támogatottság mértékét érinti. A felmérés szerint ugyanis Forró Krisztián kapná a legtöbb szavazatot a magyar választók körében (44 százalék), őt szorosan követné Peter Pellegrini (40 százalék), majd Štefan Harabin (9), Igor Matovič (5) és Marian Kotleba (2). Ha Pellegrini és Korčok továbbjutna a második fordulóba, akkor Pellegrini magyar szempontból elsöprő fölénnyel győzné le Korčokot. Előbbi a magyarok körében 83 százalékot szerezne, míg Korčok csak 17 százalékot.

 

„Ezen nincs mit csodálkozni.”

 

– értékelte Forró a Korčok preferenciáira vonatkozó felmérés eredményeit.

 

„Sajnos ez a múltban tett kijelentései és cselekedetei miatt van így. Számos kérdésben csak szavak és gesztusok voltak Ivan Korčok részéről, de kézzelfogható eredmények nem”

 

– magyarázta a pártelnök, hogy miért népszerűtlen Korčok a magyarok körében. A Magyar Szövetség elnöke ezek alapján nehezen tudja elképzelni, hogy Korčokra szavazna a magyar közösség.

 

Az ukrajnai háborút érintve Forró Krisztián aláhúzta, hogy nem támogatja fegyverek küldését Ukrajnába, mert az csak meghosszabbítja a háborút.

 

„Az én véleményem az, hogy nem lenne szabad fegyvert küldeni Ukrajnának. Magyar testvéreink ott élnek, és saját barátaink, ismerőseink révén látjuk és tapasztaljuk, hogy milyen ott a helyzet. Azt látjuk, hogy a katonák elmennek a frontra és nem jönnek vissza. Az apák, férjek és fiúk nem térnek vissza…”

 

– mondta Forró a kárpátaljai magyar kisebbségre utalva.

 

SITA.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.