Nyitókép forrása: SITA/Ľudovít Vaniher

 

Rastislav Trnka Kassa megye megyeelnökét jogi szolgáltatásokkal kapcsolatos közbeszerzési csalással vádolták meg, a tender hat évvel (!) ezelőtt zajlott le, és az ügyben a NAKA Gyimesi György ellen is vizsgálat indult. A Denník N beszámolója szerint azonban a fő figyelem a tender győztesére irányul, ráadásul anyagi kár sem keletkezett, mivel a közbeszerzés alapján kötött szerződést az első számla kiállítása előtt felbontották.

 

2018 májusában Iveta Rajtáková ügyvédnő nyerte meg a Kassa megye által jogi szolgáltatások kapcsán kiírt közbeszerzési eljárását, ami 25 ezer euróról szólt. A versenyben másik két szereplő is részt vett, a vár szerint Rajtáková megállapodott velük, hogy magasabb ajánlatot tegyenek, mint ő.

 

Az ügyvédnő, aki hosszú évek óta nyújt szolgáltatásokat Kassa megyének, Rastislav Trnka jogi képviseletét is ellátja. Trnkát korábban egy másik közbeszerzési csalással is megvádolták, állítólag túlárazott hókotrókat vásárolt (a tavaly megjelent hírek szerint négy hókotrót vásárolt a megye 1,3 millió euróért, miközben a szomszédos Eperjes megye ugyanolyan hókotrókhoz darabonként 100 ezer euróval olcsóbban jutott hozzá).

 

 hirdetes_300x300  

Rajtáková abszurdnak nevezte a jogi szolgáltatásokra kiírt közbeszerzéssel kapcsolatos vádemelést, elmondása szerint a vádemelés indoklásában semmilyen bizonyítékot nem mutattak be.

 

Az ügyvédnő ráadásul azt állítja, hogy anyagi kár semmiképp sem keletkezhetett, mert a hat évvel korábbi közbeszerzést követően még az első számla kiállítása előtt felbontották a szerződést, méghozzá az ő kérésére. A teljes képhez hozzátartozik, hogy később a megyével új szerződést kötöttek, tender nélkül, mivel a törvény jogi szolgáltatások esetén lehetővé teszi a versenypályázat nélküli megbízást.

 

Trnka szóvivőjén keresztül azt nyilatkozta, hogy a vádemelés törvényellenes. Gyimesi György, a Magyar Szövetség alelnöke, aki ellen szintén vádat emeltek, azt nyilatkozta kedden, hogy nincs tudomása arról, hogy bármilyen törvényszegést elkövetett volna, és az eset tisztázása érdekében teljes mértékben együttműködik a büntetőhatóságokkal.

 

Gyimesi a Körképnek elmondta, hogy alig két hónapig dolgozott a Kassa Megyei Önkormányzatnál, és ez idő alatt egyetlen közbeszerzésre került sor, ami mindössze 2500 eurónyi összeget érintett. Hangsúlyozta, hogy semmilyen befolyása nem volt a szóban forgó ügyre, mert referensként semmilyen anyagi érdeke nem fűződött a közbeszerzéshez.

 

További részletekről ebben a cikkünkben írtunk.

 

A Speciális Ügyészség egyik utolsó lépéseként megvádolta Trnka kassai megyefőnököt. Gyimesi is érintett

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.