Nyitókép: SITA/Ľudovít Vaniher

 

A júniusi európai parlamenti választásokon az állandó lakhelyen kívül is lehet szavazni. Szavazókártyával Szlovákiában bárhol lehet szavazni, amelyet előzetesen az önkormányzatnál kell igényelni. Az önkormányzatok szerdától (április 24-től) kezdik meg a szavazókártyák kiadását. Az igazolványt e-mailben vagy levélben május 20-ig, személyesen június 7-ig lehet igényelni – tájékoztatott a belügyminisztérium.

 

A választópolgár az állandó lakóhelye szerinti önkormányzattól igényelheti a szavazói igazolvány kiállítását, amelyet az önkormányzat haladéktalanul, legkorábban szerdán állít ki. A szavazókártyát személyesen az önkormányzat hivatali óráiban legkésőbb a választásokat megelőző napon lehet kérni. Az igazolványt személyesen az arra felhatalmazott személy is kérheti, akinek a választópolgár megadja az adatait.

 

A szavazókártyát levélben vagy e-mailben is lehet kérni május 20-ig. Az önkormányzatnak a honlapján vagy az önkormányzat hivatalos hirdetőtábláján kell közzétenni a kérelmek kézbesítésére szolgáló e-mail címet. A kérelemnek tartalmaznia kell a vezeték- és utónevet, a személyi azonosító számot, az állampolgárságot, az állandó lakcímet és azt a címet, ahová az önkormányzat a szavazólapot kézbesítheti. Az önkormányzat a kártyát a kérelem kézbesítésétől számított legkésőbb három munkanapon belül ajánlott levélben küldi ki.

 hirdetes_810x300  

 

A szavazóigazolvánnyal együtt a választópolgárnak a szavazóhelyiségben fel kell mutatnia a személyi igazolványát vagy az  Európai Unió állampolgárának lakcímkártyáját. A kiállított szavazókártyával a választópolgár az állandó lakóhelyén is szavazhat, de azt magánál kell tartania.

 

Szlovákiában június 8-án, szombaton tartják az EP-választást. 23 párt és egy koalíció indul a választáson. A szlovákiai polgárok 15 képviselőt választanak öt évre. Egy jelöltlistáról legfeljebb két jelöltet karikázhatnak be.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!