A mediterrán kerteknek van egyfajta különleges hangulata, így ha a kertünket ezt a stílust figyelembe véve alakítjuk ki, akkor könnyen a görög vagy olasz utcákon, parkokban érezhetjük magunkat. Ha ilyen kertre vágyunk, akkor a selyemakác egyfajta kötelező elem, mely nagyon jól mutat az udvarban.

 

A mediterrán kertek közkedvelt növénye a selyemakác, mely Japántól kezdve egészen a szubtrópusi övezetig honos. A délies stílusú kertekből a fás szárú növények sem hiányozhatnak. A selyemakác viszonylag kisméretű, körülbelül 4-6 méter magas fa, mely lassan növekszik.

 

A selyemakác kinézete

 

 hirdetes_810x300  

A levelek erősen tagoltak, illetve kétszeresen páratlanul szeldeltek. Éjszaka jellemzően összecsukódnak, így nagyon emlékeztetve a trópusi származású mimózára. Ugyanakkor a méretet tekintve nagyobbak. A fa koronája szétterül, elhajló jellegű. Érdemes a kerti pihenőrész vagy játszósarok mellé építeni, mert kellemes szórt árnyékot nyújt. Sokan azért kedvelik ezt a növényt, mert gyönyörű virágzattal rendelkezik, melyben világos a porzószárak töve, végük pedig csodaszép rózsaszín.

 

Elhelyezkedés a kertben

 

A selyemakác főleg a napos helyeket szereti, ott tud igazán jól fejlődni, különösen, ha az adott terület a széltől védve van. Talaj tekintetében nem különösebben válogatós, csak a szélsőségesen rossz minőségű talaj okozhat problémát. A fiatal növényeket célszerű rendszeresen öntözni a nyári szárazságban, hogy szépen tudjanak fejlődni. Hosszú időn keresztül virágzik, vagyis nagyon sokáig gyönyörködhetünk a virágokban.

 

További hasznos tudnivalók a növény kapcsán

 

Általában magvetéssel szaporítják a selyemakácot. Ha a növény eléri a hároméves kort, akkor már virágzásra is számíthatunk. Több fajtája van, melyek közül a bordó lombszínű a leglátványosabb, élénk rózsaszín virággal. A Rouge típus sötétebb az alapfajnál, és a fagyokat is jobban viseli. Az Ombrella fajta arról híres, hogy laposan elterülő koronával rendelkezik.

 

Magról vetve az első évben a növény fagyérzékeny, így ha szeretnénk, hogy szépen fejlődjön és túlélje a hideg hónapokat, akkor elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a téli védelméről. Ezt úgy valósíthatjuk meg, hogy gondoskodunk a növény törzsének védelméről. Célszerű vastagon körbetekerni valamilyen légáteresztő anyaggal és rögzíteni azt. Csak az első évben ennyire fagyérzékeny, a továbbiakban nem kell miatta aggódni. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ahol rendszeresek a késő tavaszi fagyok, ott lehetőleg ne ültessük.

 

Mediterrán hangulatú kertekbe tökéletesen passzol nem csupán virágzata, hanem ágrendszere miatt is. Ha elültetjük, akkor arra figyeljünk, hogy ne a falfelületek közelébe kerüljön, mivel széles lombkoronával rendelkezik. Ha kellő hely áll rendelkezésre, akkor utak mellé ültetve is nagyon jól mutat.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!