A 2024-ben elérhető állami támogatások elsősorban azért jöttek létre, hogy a házaspárokat ösztönözzék a gyermekvállalásra. A CSOK Pluszt kizárólag olyan házaspárok igényelhetik, akik legalább egy gyermeket szeretnének vállalni. A Babaváró hitel szabadon felhasználható, ráadásul a gyermekvállalással jelentős kedvezményekre lehet számítani.

 

CSOK Plusz és Babaváró hitel

 

A CSOK Plusz bevezetése óta komoly népszerűségnek örvend a gyermekvállalás előtt álló házaspárok körében. A népszerűség oka elsősorban az, hogy a kölcsön kamata a teljes futamidő alatt maximum fix 3 százalék. Emellett a második babától minden egyes a szerződéskötés után született gyermek esetében komoly kedvezményekkel számolhatunk.

 

 hirdetes_810x300  

A gyermeket vállalók, illetve lakáscélokat tervezők számára a Babaváró hitel szintén vonzó alternatíva az otthonteremtéshez. A gyermekvállaláshoz ez esetben is számos kedvezmény társul. Éppen ezért nagyon gyakori, hogy a házaspár egyszerre igényli a két hitelt, hogy kedvező feltételekkel nagyobb összeghez, több kedvezményhez jusson.

 

A két támogatás által elérhető összeg

 

Az új kamattámogatott CSOK hitel, valamint a Babaváró kombinálása által egy gyermeket vállalva 26 millió forint, kettő gyermeknél 41 millió forint, míg ha három gyermeket vállalunk, akkor 61 millió forint válik elérhetővé. Ráadásul nagyon kedvező feltételekkel.

 

Emellett, ha a család 5000 főnél kisebb településen tervez lakáscélt megvalósítani, akkor a Falusi CSOK formájában vissza nem térítendő támogatással is számolhat. Ha a háromféle támogatási formát egyszerre igényeljük, vagyis a Falusi CSOK-ot, Babaváró hitelt és CSOK Pluszt, akkor egy gyermeknél 27 millió forint, két babánál 45 millió forint, míg három gyermek esetében akár 75 millió forint igényelhető.

 

Amire mindenképp ügyeljünk

 

A korábban igényelt CSOK támogatást a lakáspiaci hitelek mellett egykor érdemes volt ugyanannál a banknál igényelni, ez ma már nem feltétlenül elvárás. A Babaváró hitel esetében nincs szükség ingatlanfedezetre, vagyis ez sem jelent akadályt, hogy más banknál igényeljük, mint a CSOK Pluszt.

 

A CSOK Plusz esetében könnyen előfordulhat, hogy a különféle banki kamatszinteket összehasonlítva arra leszünk figyelmesek, hogy néhány pénzintézetnél a kölcsön kamata kevesebb, mint 3 százalék. Ugyanakkor ez az eltérés nem számottevő, még az 50 milliós hitel kapcsán is csak havi 1-2 ezer forintos különbséget jelent.

 

Némely bank a Babaváró hitel esetében jóváírást is kínál az igénylőknek, amely a választás során szintén lehet egy szempont. De még ennél is lényegesebb, hogy az igénylés hol kaphat könnyen zöld utat, mivel pénzintézetenként nagy különbség lehet a hitelbírálatot illetően. Ha naprakész információkra és segítségre van szükségünk, akkor érdemes konzultálni egy független hitelszakértővel, aki eligazítást adhat a támogatott hitelek útvesztőjében.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!