Nyitókép: sopronfest.hu

 

Mindenütt jó, de legjobb Sopron!

 

Már teljes a SopronFest programja: 75 helyszínen 300 programmal várják az érdeklődőket. A soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és szokatlanul pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között. A példátlan zenei kínálat mellett gasztronómia, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák, irodalom, mozi, borkóstolók és sörnapok is szerepelnek a SopronFest programtáblájában.

 

Kép: sopronfest.hu

 

 hirdetes_810x300  

Koncertek sora

 

A többnapos rendezvény Magyarország legújabb fesztiválja. Itt a legaktuálisabb fellépőktől az élő legendákig egymást érik majd koncertek. Köztük az Azahriah, a Halott Pénz, de ott lesz Korda György és Balázs Klári is a Lővér Nagyszínpadon.

 

A Halott Pénz is koncertezik majd. (Kép: sopronfest.hu)

 

 

A pünkösdi hosszú hétvégén többek között Majka, Dzsúdló, Beton.Hofi, a Follow the Flow, a Quimby, Kruder & Dorfmeister páros és Sigma is fellépnek majd.

 

Azariah se marad ki a fesztiválból. (Kép: sopronfest.hu)

 

Napközben se maradnak programok nélkül az érdeklődők. A Fő téren a Tűztorony tövében a Soproni Sörnapok színpadán – a teljesség igénye nélkül – Demjén Ferenc, a Csík zenekar, a Punnany Massif szórakoztatják a megjelenteket. 

 

A házaspárt kedvelők is örülhetnek. (Kép: sopronfest.hu)

 

ART-program: kiállítások

 

A városban közel harminc efféle kínálat várja a látogatókat. „A Hűség Városa” nevet viselő csoportos tárlaton a neves művészek  nemcsak kiállítanak, hanem a helyszínen alkotnak is a Várkerületen. Szintén a Várkerületben, a WAMP kortárs design vásár kitelepülésén magyar tervezők termékei közül válogathatunk. A Soproni Egyetemhez tartozó Esterházy Palota-Erdészeti Múzeum a belvárosban már a warm-up napokban megkezdi az ARTprogramok sorát a SopronJÓLFest művészeti, családi programmal. Az ismert soproni orvos-fotóművész, Dr. S Kárpáti György kerékpáros túráinak különleges fotóit állítja ki a Kárpáti malomban. Csoportos tárlattal készül a FidelissimArt csapata, Nánási Pál pedig a mesterséges intelligencia segítségével „létrehozott” alkotásait mutatja be. A Magyarázat mindenre című film Képek, szavak című kiállítását a rendező, Reisz Gábor nyitja meg. A város polgármestere a SopronFest apropóján kitüntetést ad át Ef Zámbó Istvánnak és Kovács Attilának. 

 

 

 

Kortárs irodalom

 

Grecsó Krisztián Egy életem című programjának a sopronbánfalvi Kolostor Hotel kertje ad otthont.  A Líra Irodalmi Teraszon meghallgathatjuk Parti Nagy Lajos, Nyáry Krisztián, valamint Erdős Virág beszélgetését, Szendrő Csaba pedig az #Olvasni Szabad, olvasást népszerűsítő programjával érkezik. Az irodalmi beszélgetéseknek tökéletes kiegészítő programjai lehetnek a Magyar Jazz Szövetség által delegált zenekarok koncertjei.

 

Eszmecserék és előadások

 

Hét helyszínen zajlanak a SopronFest podcast-beszélgetései és előadásai. Áder János Steigervald Krisztiánnal, Puzsér Róbert Sebestyén Balázzsal, Kadarkai Endre Ördög Nórával, Tóth Gabival és ByeAlexszel beszélget.

 

(Kép: sopronfest.hu)

 

A „Dumadélután” keretében Fábry Sándor, Dombóvári István és Szabó Balázs Máté lépnek színpadra, Hajós András és Linczényi Márk pedig szokás szerint egy Problémát elemez. „Hol a boldogság mostanában?” – így szól Tari Annamária legutóbbi könyve, amelyben a mesterséges intelligencia, a digitális világ okozta kihívásokat elemzi. A Soproni Egyetemen megrendezett beszélgetésen a szerző mellett Nánási Pál, Szabó Béla és Weiler Péter vesz részt.

 

Zenés élményfőzés, rendhagyó vidéki villás brunch, vegán vacsoraest, Michelin- csillagos séfek, kiváló borok, prémium kávék és szakmai beszélgetések is várhatóak az eseményen. Többek között a városba látogat és majd oda teszi át a konyháját Gianni, Bíró Lajos, Mautner Zsófia, Szabi a pék és Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök séfje, a helyi gasztro színtérből pedig Harrer-Abosi Beatrix és Erhardt Zoltán is izgalmas menüvel készül. 

 

(Kép: sopronfest.hu)

 

Célok

 

A szervezők elmondása szerint a programok már május 11-én elindulnak, a pünkösdi hétvégére viszont hatvanezer vendéget várnak Sopronba. Ezentúl nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a fesztivál fenntartható eseményként legyen jelen a hazai kínálatban. Céljuk egy „emberi léptékű” méret kialakítása.  

 

Bőséges programkínálat

 

Részletes program megtalálható ITT.

 

Sajtóhír/Körkép.sk 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!