Christian Kern osztrák kancellár felszólította az Európai Uniót, hogy szakítsa meg Törökországgal a csatlakozási tárgyalásokat. Indoklásként Kern a török elnök, Recep Tayyip Erdogan tisztogatásait említette.

 

„A valóságot kell előtérbe helyeznünk: a csatlakozási tárgyalások folyamata [Törökországgal] már csak fikció”, mondta az osztrák kancellár sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy szerinte Törökország demokratikus elvei messze nem elegendőek arra, hogy az Unió részéve válhasson.

 

Kern egyúttal azt követeli, hogy ebben a kérdésben a szeptemberi EU-csúcson is foglalkozzon az Európai Tanács. A találkozó Pozsonyban lesz, az Európai Tanács soros elnöke, Szlovákia vendéglátásában.

 

 hirdetes_810x300  

Kern azt is elmondta, hogy az EU-nak más lehetőségeket kéne keresni ahhoz, hogyan közelítse a török gazdaságot az uniós követelményekhez. Azt is elismerte, hogy Törökország fontos biztonságpolitikai partnere Európának.

 

A demokratikusan megválasztott török elnök ellen július közepén kísérelt puccsot a katonaság egy része, de sikertelenül próbálkoztak. Az önkényuralommal régóta kacsingató Erdogan így lehetőséget kapott, hogy az összes politikai ellenfelétől megszabaduljon. A tisztogatások során tízezrek vesztették el állásukat, a török elnök pedig felvetette a halálbüntetés újra-bevezetését is.

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: irishtimes.com

 

Kapcsolódó cikkek:

Már orbánozik az új osztrák kancellár

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!