A mai katalán függetlenségi népszavazás mérlege 460 sérült civil, plusz 11 sérült rendőr, 336 bezárt szavazóhelyiség. A világ döbbenten figyelte a Katalóniában zajló eseményeket, ahol a spanyol rendőrség kíméletlenül beavatkozott az egyébként békésen sorban álló szavazók között, akik az urnák lefoglalása miatt tüntetésbe kezdtek.

 

Forrás: Twitter/Xavier Bescós‏

 

A közösségi médiákban megjelent felvételek között alig volt olyan, ahol a rohamrendőröknek visszavágott volna a tömeg, ám a rendőrség nem kímélte a szavazni vágyókat: hajuknál fogva rángatták le őket a lépcsőről, vagy épp lerugdalták őket.

 

Katalóniában 2014-ben betiltották a gumilövedékeket, ám most a rendőrök engedélyt kaptak a használatukra. A tüntetések láncolatává vált szavazáson a tömeg első sorait több helyen katalán tűzoltók kísérték, őket a rendőrök először nem támadták meg, később azonban nekik is odacsaptak a gumibotokkal.

 hirdetes_810x300  

 


A katalán rendőrség – videó tanúsága szerint – többször is megpróbált beavatkozni, ha spanyol rohamrendőrök túlkapásait észlelték, a válasz azonban ugyanaz volt, mint a civilek ellen.

 

Ami a népszavazást illeti, napközben a katalán kormányzat 50 százalékos részvételt hirdetett ki, kérdés, mennyi szavazólapot foglaltak le a spanyol hatóságok délelőtt, és mennyit tudnak összeszámolni.

 

 

Az Európai Unió politikusai többnyire szótlanok maradtak, ahogy a nemzeti kormányok képviselői is. Magas rangú politikusok csak az erőszak megfékezésére szólítottak fel, a spanyol kormányzat azonban nem ítélték el – mivel nem akarnak beavatkozni egy ország belügyeibe.

 

További információ itt:

 

Katalán függetlenségi káosz: Lépcsőről lerugdalt szavazók, kövekkel megdobált rendőrök (Percről percre)

 

Körkép.sk

Nyitókép: Metro.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!