Finnország számára örök kérdés, hogy lecserélje-e a NATO-együttműködést az állandó NATO-tagságra. A látszat ellenére a döntés közel sem olyan egyértelmű. A skandináv országnak 1340 kilométeres közös határa van Oroszországgal.

 

Talán emiatt válaszolt mindig „nem”-mel a NATO-tagságra az 5,5 milliós Finnország.

 

Pavel Kuznyecov, ősszel kinevezett helsinki orosz nagykövet egy interjúban nemrég azt mondta, hogy ő teljes mértékben megérti azokat, akik aggódnak Oroszország miatt. Mivel ahogy a NATO katonai infrastruktúrája közelebb kerül Moszkvához, úgy kényszerül Oroszország válaszlépésekre.

 

 hirdetes_300x300  

Finnországban egyre hangosabbak azok a politikusok, akik szerint Oroszországnak meg kéne tanulnia, hogy nem tőle függnek Finnország védelmi döntései. A kijelentés paradox tartalmától eltekintve, a finnek szorosan együttműködnek az atlanti szövetséggel a NATO Békepartnerség keretében 1994-től, és most közös NATO-EU hibridfenyegetésekkel szembeni védelmi központot alakítanának ki – az orosz határ közelében.

 

A finn közvéleményben is kimutatható némi elmozdulás. A legutolsó felmérések szerint a polgárok 51 százaléka ellenzi egyértelműen a NATO-csatlakozást, 28 százalék a semlegességet pártolja, 21 százalék pedig a NATO-tagságot.

 

Finnország mindenestre fenntartja a bizonytalan állapotot, folytatja a NATO-tagságról folyó tárgyalásokat, vagyis egyelőre egyik lehetőség mellett sem kötelezi el magát.

 

Forrás: Businessinsider.com

 

DW.com

Nyitókép: sputniknews.com

Oroszország és Finnország lezárják közös határszakaszukat a migránsok előtt

Finnország és Svédország ajánlatot kapott

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!