Carles Puigdemont leváltott katalán elnök péntek este Brüsszelben kijelentette, hogy „kész” indulni a spanyol kormány által december 21-re kiírt katalóniai regionális választáson.  „Készen állok a jelöltségre (…), kampányolni bárhonnan lehet” – emelte ki a múlt pénteken menesztett, hétfő óta Brüsszelben tartózkodó Puigdemont az RTBF belga közszolgálati televíziónak adott interjújában.

 

A spanyol központi büntető bíróság kiadta pénteken az európai elfogatóparancsot Puigdemont leváltott katalán elnök és egykori kormányának négy tagja  ellen. Carmen Lamela bírónő előzőleg elutasította Puigdemont kérését, hogy videón keresztül tehessen vallomást a bíróságon.

 

„Legitim kormányzatként tekintünk magunkra. Muszáj folytonosságnak lennie ahhoz, hogy elmondjuk a világnak, mi folyik Spanyolországban” – hangsúlyozta.  A korábbi elnök emellett bírálta a szerinte „barbár” módon viselkedő Mariano Rajoy spanyol kormányfőt, amiért „be akarja börtönözni a másként gondolkozókat”, bár – mint mondta – az igazi áldozatok azok a katalánok, akik október elején kifejezték az akaratukat a függetlenségi referendumon.

 

Hozzátette, nem ő az első katalán elnök, akinek problémája akadt Madriddal, ennek ellenére kész tárgyalni Rajoy-jal. Közölte továbbá: azért jött el Spanyolországból, hogy megfelelően felkészülhessen a védekezésre. „Nem azért vagyok itt, hogy politikai menedékjogot kérjek, hanem hogy megvédjek egy legitim kormányzatot a spanyol vezetés törvénytelen fellépésével szemben” – húzta alá Puigdemont, leszögezve, hogy szükség esetén kész feladni magát a belga hatóságoknál.

 

 hirdetes_810x300  

A belga főváros központjában péntek este szimpátiatüntetést tartottak Puigdemont mellett, a demonstráció néhány tucatnyi résztvevője közül többen katalán zászlót lengettek.

 

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a spanyolok a katalán elnök ellen

 

MTI
Kép: CNN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!