Csökken az felsőoktatási intézményekbe járók száma a parlament oktatási bizottságának jelentése szerint. Tavaly  147 680 diák látogatta valamelyik egyetemet vagy főiskolát, ami az előző évhez képest 10 979 fővel kevesebb.

 

A 7 százalékos visszaesést az érettségizők korosztályába tartozók számának csökkenése okozta. A bizottság egyes tagjai meghúzták a vészharangot: a népességfogyás okozta alacsony létszámok miatt több főiskolán túlzott foglalkoztatás alakult ki. Magyarul: több a tanár, mint amire szükség van.

 

A főiskolák egy része külföldről próbálja pótolni a  hiányt, egyelőre azonban nem értek el áttörő sikert. Az állami felsőoktatási intézményekben 9014 fővel csökkent a diáklétszám, a magánintézményekben 1965-tel. A külföldi diákok száma azonban 714 fővel nőtt.

 

 hirdetes_300x300  

A most-hidas frakcióhoz csatlakozó korábbi sieťes parlamenti képviselő, Cséfalvay Katalin szerint Szlovákiának a külföldi diákok ide csábításával kéne pótolni a hiányt.

 

A túlfoglalkoztatottság problémája alapvetően anyagi természetű: a főiskolákon dolgozók átlagos fizetése 1135 euró, ami 7 százalékkal amgasabb a 2015-ös bérszínvonalhoz képest ugyanakkor a tanárok átlagéletkora 62 év (!).

 

Veronika Remišová: Elhagyják a diákok az országot

 

TA3.com

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!