Az ukránok kellően toleránsak és udvariasak partnereikkel, ha velük is tisztelettel bánnak – jelenttette ki Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök pénteken a 112.Ukrajina hírtelevízió műsorában, amiből a liga.net hírportál idézett.

 

A kormányfő – utalva a Budapest és Kijev között az új ukrán oktatási törvény nyelvi cikkelye miatt kialakult feszültségre – hangsúlyozta, hogy nem szükséges ultimátumokat szabni Ukrajnának, mert tiszteletben tartja a nemzeti kisebbséget nyelveit. Megjegyezte, hogy a nyelvi kérdést egyes magyar politikusok saját céljaik elérésére használják, ám – mint fogalmazott – „nem éri meg ezt tenni”.

 

Ukrán oktatási törvény – Szijjártó: úgy tűnik, Brüsszelnek a migránsok fontosabbak a kárpátaljai magyaroknál

 

 hirdetes_300x300  

„Kellemetlen hallanom ilyeneket, különösen egy velünk baráti ország részéről. Az ilyen kijelentések nem növelik senki tiszteletét” – tette hozzá.

 

Leszögezte, hogy Ukrajna fejleszteni és támogatni fogja az ukránt, mint államnyelvet, mivel ez „elvi kérdés bármely ország számára”, de ami a nemzeti kisebbségek anyanyelveit – a magyart, a románt, a szlovákot, a lengyelt és egyebeket – illeti, Kijev ugyancsak „nagyra becsüli és tiszteletben tartja” azokat, lehetőségeket teremt ezen nyelvek fejlesztésére is.

 

A kormányfő beszámolt arról, hogy Kárpátalja megyében négy éve indítottak el egy kísérleti programot, amelyben több magyar tannyelvű iskolában magasabb szinten oktatják az ukrán nyelvet, és amihez a tanulóknak új tankönyveket osztottak ki. Ebben a programban jelenleg több mint 2600 gyermek vesz részt 46 iskolából – fejtette ki.

 

Szijjártó: Elvenni valakitől az állampolgárságot, mert megkapja a magyart, nemzetközi jogot sért

 

A magyar kormány és a kárpátaljai magyarság képviselői szerint a tavaly elfogadott új ukrán oktatási törvény szűkíti a kisebbségek már megszerzett nyelvhasználati jogát azzal, hogy a nemzetiségi iskolákban a 2020 szeptemberében első osztályba lépő általános iskolás tanulók számára – az ukrán nyelv oktatása mellett – az ötödik osztálytól bevezeti a tantárgyak többségének ukrán nyelven történő oktatását. Jelenleg a nemzetiségi iskolák diákjai az első osztálytól az érettségiig valamennyi tantárgyat anyanyelvükön tanulják, az ukránt pedig mint idegen nyelvet.

 

MTI

Nyitókép: karpathir.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!