Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter feljelentést tett a Főügyészségen a Slovenskí branci nevű félkatonai szervezet ellen. A tárcavezető azt szeretné, hogy a Főügyészség vizsgálja meg a szervezet tevékenységét.

 

Gajdoš mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy „nem tűrheti, hogy valakik világos cél nélkül militarizálják a társadalmat”.

 

„A haza védelmére való felkészülés egyetlen legális módja a szlovák hadseregbe történő belépés”

 

mondta. Hozzátette, hogy meg akarja vizsgálni, hogy a Slvenskí branci tevékenysége nem törvénybe ütköző-e és nem ássa-e alá az állam biztonságát.

 hirdetes_810x300  

 

A védelmi miniszter hasonló vizsgálatot követel az Éjjeli Farkasok orosz motorosbanda Nagyszombat mellett létrehozott európai „fióktelepével” kapcsolatban. Ott gyakorlatoznak ugyanis a Slovenskí branci szimpatizánsai. A rendőrség korábban ellenőrizte a helyet, akkor nem találtak éles lőfegyvereket. A Slovenskí branci által a közösségi portálon közzétett fényképek azonban ennek ellenkezőjéről tanúskodnak.

 

A Slovenskí branci szerepel a belügyminisztérium radikális csoportokat tartalmazó listáján. Az Emberi Jogok Szlovákiai Nemzeti Központjának jelentése szerint a szervezet a hazaszeretet terjesztését tűzte ki célul, tagjai saját bevallásuk szerint politikamentes álláspontot képviselnek. Többek között fegyverbemutatókat tartanak fiatal srácoknak. Együttműködtek a Szlovák Nemzeti Megújhodás radikális szervezettel, és Jozef Tiso, az első szlovák (báb)állam vezetőjét éltetik.

 

Tavaly a Matica Slovenskával közösen szerveztek Dévényben egy Cirill-Metód megemlékezést, amelyen Andrej Danko, az SNS elnöke is részt vett, bár ő maga elhatárolódott a szervezettől, amelyről többen úgy vélik, hogy orosz kötődései is vannak, és „olyan információkat terjesztenek, amelyek sértik Szlovákia biztonságpolitikai érdekeit”.

 

Szélsőségesek határon innen és túl: fasizmus oroszbarát környezetben

 

Körkép.sk, Pravda.sk

Nyitókép: Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!