Az Európai Parlament október 23-i ülésén fogja megvitatni az Azovi-tenger kérdését. Az Azovi a Fekete-tenger beltengere, amely az elmúlt hónapokban az ukrán orosz szembenállás egyik gyújtópontjává vált.

 

Az Azovi-tenger partján Oroszország és Ukrajna osztozik. Nyugat felől Krím, északról Ukrajna, keletről Oroszország határolja. Délen pedig ott van a Krímet Oroszországgal összekötő híd, amelyet Moszkva többször felhasznált arra, hogy az ukrán kereskedelmi hajók átmenőforgalmát akadályozza. A blokád miatt Ukrajna korábban már tárgyalt az EU és az USA képviselőivel, és egy újabb Moszkva elleni szankciócsomagot sürgetett.

 

A beltenger akkor került ismét a figyelem középpontjába, mikor Kijev bejelentette, hogy haditengerészeti bázist fog létesíteni az Azovi-tengeren. Mivel a beltenger lényegében körbe van zárva, a legtöbben arra számítanak, hogy az orosz-ukrán konfliktus kiterjed a Fekete-tengerre is.

 

 hirdetes_810x300  

A teljes képhez az is hozzá tartozik, hogy Ukrajna kereskedelmének komoly károkat okoz az oroszok tengeri blokádja. A Fekete-tenger destabilizálása azonban Európának is drága mulatság lehet, a térségben fontos kereskedelmi útvonalak húzódnak. További információ alábbi háttércikkünkben:

 

A Fekete-tengerre is kiterjed az ukrán háború – komoly gazdasági érdekek növelik a feszültséget

 

Körkép.sk, Unian.info

Nyitókép. Unian.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!