Nyitókép: APnews.com

 

Egy orosz határőrhajó tartóztatott fel három ukrán hajót az Azovi-tengeren, a Kercsi szoros közelében. Az ügyet mindkét ország a másik provokációjaként értékel.

 

Vasárnap három ukrán hadihajót, egy vontatóhajó és két tüzérségi kishajót tartóztattak fel a Kercsi szorosnál, mégpedig úgy, hogy egy orosz határőrhajó nekiment a vontatóhajónak, amelynek főhajtóműve és egyik mentőcsónakja megsérült. Azóta az oroszok egy hosszú teherhajóval torlaszolták el az Azovi-tenger bejáratának számító szorost.

 

A Reuters hírügynökség szerint a terület felett Su-25-ös vadászgépek és harci helikopterek köröznek. Az orosz álláspont szerint az ukrán hajók illegálisan akartak orosz felségvizekre lépni. Kijev szerint azonban a hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően bejelentették Moszkvának. A három hadihajó az odesszai kikötőből indult az Azovi-tengeren partján fekvő Mariupol városába.

 hirdetes_300x300  

 

Elvileg egy kétoldaló szerződés az ukránoknak és az oroszoknak is biztosítja az Azovi-tengerhez való hozzáférést, ám a Krím elfoglalása óta ennek betartását egyre nehezebb elérni. Mióta megépült a Krímet Oroszországgal összekötő híd, biztonsági okokra hivatkozva az oroszok rendszeresen akadályozták az ukrán áruforgalom bonyolítását az Azovi-tengeren, amelyet kelet felőle a Krím-félsziget, északról az ukrán, keletről pedig az orosz partvonal határol. Az egyetlen tengeri bejárata a Kercsi- szoros.

 

A szakértők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy az ukrán válság a fekete-tengerre is ki fog terjedni, miután amerikai segítséggel Kijev katonai kikötőt létesítene Mariupolba vagy a nem messze lévő Perdyansk kikötővárosba, amit az oroszok kétségkívül megpróbálnak minden áron megakadályozni. Hogy milyen érdekek és stratégiák húzódnak meg a háttérben, lásd az alábbi elemzésünkben:

 

A Fekete-tengerre is kiterjed az ukrán háború – komoly gazdasági érdekek növelik a feszültséget

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!