Nyitókép: Körkép.sk (illusztrációs felvétel)

 

Május 31-től, hétfőtől változtak (jellemzően enyhültek) az ingázókra vonatkozó beutazási feltételek Szlovákiában. A kötelező, hét napnál nem régebbi negatív teszt (PCR vagy antigén) kiváltható a védettségi igazolvánnyal, vagy papírral arról, hogy az illető átesett a koronavíruson.

 

Hétfőtől enyhülnek az ingázókra vonatkozó feltételek

 

Az új feltételek azokra a személyekre vonatkoznak, akik megkapták a második adag mRNA védőoltást, és az oltástól számítva több, mint 14 nap eltelt. Illetve, ha az első adag beadása óta több, mint 28 nap telt el. Ugyanúgy vonatkozik azokra is, akik a fertőzésen való átesést követően 180 napon belül megkapták az oltást, illetve kevesebb, mint 180 nap telt el vírusfertőzésük óta.

 hirdetes_300x300  

 

„A negatív vírustesztet bizonyító igazolást belépésnél kiválthatják azok a szlovák állampolgárok is, akiknek a határtól legfeljebb 100 kilométerre van a szomszédos országban állandó, vagy átmeneti lakhelyük“

 

– magyarázta a Közegészségügyi Hivatal szóvivője, Daša Račková.

 

Az otthoni karantén és negatív vírusteszt alóli kivételek továbbra is vonatkoznak a személyszállításban, fuvarozásban érdekelt személyekre, függetlenül attól, milyen besorolású országok között ingáznak. Ugyanúgy kivételt élveznek a házi karantén alól a diákok, a közeli személyt ápolók, és a regisztrált sportolók.

 

 

A zöld, piros és fekete országból Szlovákiába érkezők számára május 31., reggel 6 órától így változtak az előírások az érvényes utazási szemafor értelmében:

 

Zöld országból való visszatérésnél érvényes a 14 napos házi karantén, mely hazautazás után negatív PCR vagy antigénteszttel kiváltható. Kivételt élveznek a kötelező házi karantén alól azok, akik az elmúlt 180 napban átestek a koronavíuson, vagy még nem töltötték be a 18. életévüket.

 

Piros besorolású ország felkeresése után az illető kötelező, 14 napos házi karanténba megy, mely leghamarább 8 nap után negatív PCR vagy antigénteszttel lerövidíthető.

 

Fekete besorolású országból való hazatérés után a 14 napos kötelező házi karantén nem lerövidíthető, a teszteredmény birtokában sem.

 

A részletes leírások és egyes élethelyzetek magyarázatával kapcsolatban ITT olvashatunk bővebben.

 

teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.