Nyitókép: tvnoviny.sk

 

A szélsőjobboldali, egyes tagjai által fasiszta eszméket hirdető ĽSNS párt elnöke, Marian Kotleba náci karlendítést mutathatott be a szlovák parlamentben.

 

Kotleba tettét már az ügyészség vizsgálja. Az ĽSNS szerint elnökük csak egy futballbírót imitált.

 

A videó és az azon szereplő, náci karlendítést idéző mozdulat itt látható:

 hirdetes_300x300  

 

 

Az amerikával való védelmi szerződés elfogadását kísérő parlamenti cirkuszról már beszámoltunk a Körképen.

 

A szlovákiai ukrán nagykövetség bocsánatkérést követel az ukrán zászló leöntése miatt

 

Kotleba produkciója is ezen a napon történt. A fasiszta karlendítésre emlékeztető mozdulat pénteken került a média figyelmébe. A Markíza televízió által közzétett felvételt megelőzően már kedden is kikerült a közösségi médiába egy videó a jelenetről, de az elég rossz minőségű volt.

 

Ján Benčík képviselő és néhány parlamenti társa szerint, akik látták Kotleba parlamenti viselkedését, állítják, hogy a pártelnök egyértelműen náci karlendítést mutatott be.

 

A televízió által megszólított, náci jelképekkel foglalkozó szakértő, Daniel Milo szerint Kotleba gesztusa nem tekinthető szélsőséges gesztusnak, azt ugyanis jobb kézzel szokás mutatni. Kotlebának viszont a jobb kezében egy síp volt, mellyel pártbeli kollágáival együtt folyamatosan zavarta a parlament ülését. Milo szerint a karlendítést a Sieg Heil szavak is kísérik, ami Kotleba szájából nem hangzott el.

 

A politikus produkcióját mindenesetre már vizsgálja a Speciális Ügyészség, Mindez akkor történt, amikor Kotlebát az ĽSNS ténykedése miatt egyelőre nem jogerősen, a bíróság négy év négy hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

 

Körkép.sk/tvnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.