Nyitókép: SITA/AP

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósítást jelentett be Oroszországban, mivel a harcok már közel hét hónapja tartanak. A mozgósítás mától érvényes, és mindenkinek, akit érint, katonai kiképzésben kell részt vennie. A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg.

 

Putyinnak a nemzethez intézett beszéde egy nappal azután hangzott el, hogy az orosz ellenőrzés alatt álló kelet- és dél-ukrajnai régiók bejelentették, népszavazást terveznek arról, hogy Oroszország szerves részévé váljanak.

 

hirdetes_starlux810x300

„Mindent megteszünk a referendumok sikeréért”

 

– közölte az orosz elnök.

 

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, és „ez nem blöff”.

 

„Hazánk területi integritását, függetlenségünket és szabadságunkat biztosítani fogjuk, ismétlem, minden rendelkezésünkre álló eszközzel”.

 

Putyin „nukleáris zsarolással” vádolta a Nyugatot, és azt állította, hogy egyes NATO-tagállami vezetők tömegpusztító nukleáris fegyverek Oroszország elleni alkalmazásának lehetőségéről beszéltek volna.

 

„Azokat, akik megengednek maguknak ilyen kijelentéseket Oroszországgal kapcsolatban, szeretném emlékeztetni, hogy országunk is rendelkezik különböző megsemmisítő eszközökkel, (…) modernebbekkel, mint a NATO-országok”

 

– mondta Putyin.

 

Jön a totális háború? Az orosz Duma szigorította a büntetéseket a dezertőrökkel, fosztogatókkal, rongálókkal

 

A népszavazások, amelyek a háború első hónapjai óta várhatóak voltak, pénteken kezdődnek Luhanszk, Herszon és a részben orosz ellenőrzés alatt álló Zaporizzsja és Donyeck régiókban. Putyin szerint nincs joguk megatagadni a segítséget az ott élő oroszoktól.

 

A Kreml által támogatott, négy régió bekebelezésére irányuló törekvések előkészíthetik a terepet arra, hogy Moszkva az ukrán harctéri sikereket követően eszkalálja a háborút. Az orosz régiók polgárai ugyanis orosz állampolgárságot kapnak, és ez már ürügy lehet Moszkva számára a „megvédésükre”.

 

Putyin beszédében a Nyugatot vádolta meg a konfliktus kiélezésével, szerinte a Nyugat lökte a háborúba Ukrajnát, amelyet egyfajta Anti-Oroszországgá, neonácik által uralt országgá képzett. A Nyugatot vádolta a Szovjetunió felbomlasztásával éppúgy, mint most Oroszország állítólagos felosztásának tervével, a „terrorizmus” támogatásával.

 

Az elnök hangsúlyozta, hogy részleges, tehát nem teljes mozgósítást rendelt el a tartalékosok számára, amely a mai naptól érvényes. Csak azokat hívják be tehát, akik már részesültek katonai kiképzésben.

 

Putyin szerint sürgős döntést kellett hozni a „felszabadított területeken” élő népük védelmében, „ezért kértem a védelmi minisztériumot, hogy járuljon hozzá a részleges mozgósításhoz”. Mint mondta, minden mozgósított állampolgár teljes katonai státusszal rendelkezik majd.

 

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu egy interjúban közölte: 300 ezer tartalékost mozgósítanak.

 

A nyugati országok előtte elutasítóan reagáltak arra, hogy az oroszok által megszállt ukrajnai megyékben népszavazásokat akarnak kiírni az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az elmúlt nyolc évben az oroszon kívül egyetlen kormány sem ismerte el a 2014-es donyecki és luhanszki referendumokat, a krímit pedig csak néhány. Könnyen lehet, hogy a mostaniakkal is ugyanez lesz a helyzet.

 

Euronews/Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.