Nyitókép: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Az Európai Unió és a tagállamok vezetői péntek hajnalra megállapodtak arról, hogy „sürgősen” kidolgozzák a gázárplafon-mechanizmust, valamint az ibériai mintához hasonló – a gáz és az áram árának különválasztása -, a villamosenergia-piacot korlátozó modellt európaivá teszik – hatásvizsgálatoktól függően.

 

Az Európai Tanács elnöke szerint

 

„kitűnik, hogy erős és egyhangú elszántság mutatkozik arra, hogy Európában közösen lépjünk fel három cél: az árak mérséklése, az ellátás biztosítása és a felhasználás csökkentésének folytatása érdekében”

 

 hirdetes_300x300  

– közölte Charles Michel.

 

Az Európai Bizottság elnöke elmondta,

 

„célunk, hogy a korábbi többéves pénzügyi keretből még rendelkezésre álló mintegy 40 milliárd eurónyi forrást a tagállamok rendelkezésre bocsássuk, így azzal segíteni tudnak majd az energiaválság által leginkább érintetteknek, a kiszolgáltatott háztartásoknak vagy a kkv-knak. De tény, ennél többre van szükség a kis- és középvállalkozások, valamint a nagyobb iparágak támogatására, hogy kezelni tudják a magas energiaárakat, és itt a beruházások témája nagyon fontos”

 

– fogalmazott Ursula von der Leyen.

 

A megbeszélés zárónyilatkozata szerint az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe, valamint szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között, ha akadozna az energiaellátás.

 

Orbán Viktor arról számolt be a csúcs eredményeként, hogy Magyarország mentesítést kapott a gázársapka alól, amivel sikerült megvédeniük az ország érdekeit.

 

EU-csúcs – Orbán: a gázársapka alól mentesítést kaptunk, sikerült megvédenünk Magyarország érdekeit

 

 

A magyar kormány tavaly szeptember 27-én jelentette be, hogy újabb hosszútávú gázvásárlási szerződést kötött a Gazprommal. Majd idén augusztusban plusz 700 millió köbméter gáz beszerzéséről állapodtak meg az orosz állami céggel.

 

Euronews/Körkép.sk/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.