Nyitókép: Körkép.sk

 

Helsinki és Tallinn, e két baltikumi főváros éppen szemben fekszik egymással, a Finn-öböl öböl északi és déli peremén, nagyjából 80 kilométer távolságra. Ha át akarunk jutni az öböl túloldalára, legkézenfekvőbb megoldás a vízi közlekedés. Közvetlen repülőjárat is összeköti a két várost, ami időben mindössze fél órát vesz igénybe, de ha hozzászámoljuk a +2 óra várakozási időt, semmivel sem jutunk előbbre, csupán a pénztárcánk tartalma csappan meg erősebben. Meg aztán az sem másodlagos, hogy a repülési élményt mindössze egy felszállás és egy landolás teszi ki.

 

A sorozat 1. része ITT olvasható.

 

 hirdetes_300x300  

Tehát, ha Helsinkiből Tallinnba szeretnénk átjutni, vagy fordítva, legjobb megoldás a komphajó. A két város között három komptársaság indít járatokat, az Eckerö Line, a Tallink, és a Viking Line. A reggeli óráktól késő estig több mint tíz járat indul napjában, a menetidő pedig nagyjából 2 és fél óra hossza.

 

 

A kikötők épületei nagyon tágasak és elegánsak, akárcsak egy modern vasúti pályaudvar, a 8 – 10 szintes óriási komphajók meg egyenesen csodálni valók. Aki járművel érkezik, nyugodtan hozhatja magával a túlpartra, ez az óriási monstrum regiment autót, kamiont képes befogadni a gyomrába. Bámulatba ejtő, ahogy a járművek a beszállás előtt felzárkóznak, egymást követve, hosszú sorban, mint forgalmi dugó esetén egy széles, többsávos autóúton.

 

A komphajó belterében szinte egy belvárosi forgatagban érezheti magát az ember, ahol van étterem, kávézó, cukrászda – regiment szemet gyönyörködtető, ínycsiklandó édességgel, és hatalmas áruház, különféle árucikkekkel, élelmiszerekkel – köztük a legfinomabb csemegékkel. De ugyanígy találunk márkás illatszereket, tisztálkodási eszközöket, ruhaneműket, ezerféle ajándéktárgyat…

 

 

A kompok jegyárai különböző árkategóriák szerint mozognak, nagyjából 20 – 40 euró között, ez függ a napszaktól és a szolgáltatótól. A legolcsóbbnak a Viking Line mutatkozik.

 

A komphajók éjszakai járatai igény esetén hálófülkét is biztosítanak, tervezetten hosszabb ideig, 6 – 7 órát haladnak, így az utasok kipihenten érkezhetnek a túlpartra, spórolva az időn és a szállodai költségeken.

 

 

Nagyon elegáns és kényelmes a Tallink komptársaság MEGASTAR hajója, ahol a cukrászdát, kávézót körülfogó hatalmas tér egy tágas nappali szobára emlékeztet, melyben nemcsak asztalok, székek, de heverők, pamlagok szolgálják a kényelmet, és a fáradt utas akár szundíthat is egyet, miközben a tenger hullámai kellemesen ringatják a hatalmas hajót. Természetesen a fedélzetre is föl lehet menni, gyönyörködni a végtelen kékségben, élvezni a nap sugarait, ha éppen kellemes időt fog ki az utazó. 

 

A hajón csomagmegőrző is a rendelkezésünkre áll, így egy könnyed sétát is tehetünk az egyes szintek között, lifttel, vagy lépcsőn, és ha a szükség kívánja, a tágas toalettek sem hiányoznak az emberi életfolyamatokhoz. 

 

 

 

Ha éppen kedvünk tartja, bámészkodhatunk a hajó farában, és a kitűzött zászlóval együtt búcsút inthetünk a távolodó tájnak, vissza- és előregondolva, hogy újabb élmények reményében érhessük el a túlpartot.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!