Nyitókép: wroclaw.wyborcza.pl

 

Vasárnap délig a szavazásra jogosultak 22,59 százaléka járult az urnákhoz Lengyelországban, ez az arány nagyobb, mint az előző parlamenti választások idején. Kemény kampány után sem egyértelmű, hogy az Európa-párti vagy az euroszkeptikus pártok nyernek-e.

Reggel 7 óra óta tart a választás, amelynek tétje, hogy sikerül-e harmadszor is kormányt alakítania a jobboldali-populista Jog és Igazságosság Pártja vezette koalíciónak, amely Magyarországhoz hasonlóan egyre élesebb konfliktusban áll az EU-val; vagy a korábban kormányzó Polgári Platform vezette koalíció nyer és EU-barát kormányt alakíthat. Az előrejelzések szerint ez egyedül egyik szövetségnek sem fog sikerülni, tehát többpárti összefogásra lesz szükség, vagyis bármely nagy koalíciós blokk nyer, a kispártok döntő pozícióba kerülhetnek. Az eredmény kiszámíthatatlan, mert nagyon sok választó dönt az utolsó pillanatban – könnyen lehet, hogy az ő szavazatukon fog múlni, végül ki kerül előnyösebb pozícióba.

 

Rekordmagas részvétel várható külföldön, ahol több mint 600 ezer szavazó regisztrált. Több külföldi szavazóhelyiség előtt a választópolgárok hosszú sorokban várakoztak, hogy leadhassák voksukat. Ez a helyzet a skóciai Aberdeenben és az anglia Liverpoolban is, ahová csaknem 3 ezer lengyel regisztrált be. A várakozás minkét helyszínen meghaladja az 1 órát, de hosszú sorok állnak több lengyel szavazókörben is. Maga Jarosław Kaczyński, a kormányzó PiS vezetője is csak sorban állás után tudott szavazni Varsó Żoliborz nevű negyedében.

 

 hirdetes_810x300  

Hogy mi várható a lengyelországi választásokon, arról ITT írtunk bővebben.

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!