Nyitókép: aljazeera.com

Döbbenet és felháborodás a Közel-Keleten és azon túl is, miután rakétatalálat érte a Gázai övezet egyik kórházát. A palesztin hatóságok szerint 500 ember halt meg; betegek, egészségügyi dolgozók, menedéket kereső családok.

 

A halottakat és a sérülteket az Al Ahli kórházból a Shifa kórház már kimerült egészségügyi személyzetéhez szállították.

 

A Hamász militáns csoport szerint izraeli légicsapás, háborús bűncselekmény történt. Izrael tagadta, hogy köze lenne a kórházrobbanáshoz, a hadsereg elemzése szerint egy másik militáns csoport, a palesztin Iszlám Dzsihád elhibázott rakétakilövése okozta a tragédiát.

 hirdetes_300x300  

 

Mahmúd Abbász palesztin elnök egyeztetett Jordániával és Egyiptommal, majd lemondta a négyoldalú csúcstalálkozót a térségbe tartó Joe Biden amerikai elnökkel.

 

Az Európai Tanács elnöke is elítélte a kórház elleni légicsapást.

 

Charles Michel Brüsszelben úgy fogalmazott; „egy polgári infrastruktúra elleni támadás nincs összhangban a nemzetközi joggal”. A civil lakosságot minden körülmények között védeni kell.

 

A kórházrobbanás hírére tiltakozások törtek ki az egész régióban, különösen a palesztinok által irányított Ciszjordániában és a Hezbollah által ellenőrzött Libanon déli részén.

 

Az Izraellel 2006-ban háborút vívó iszlamista militáns csoport „a példátlan harag napját” hirdette meg szerdára.

 

Izrael időközben cáfolta, hogy ő állt volna a támadás mögött.

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!