Nyitókép: nova.cz

 

Példátlan fegyveres támadás történt Prága belvárosának egyik egyetemi épületében.

 

Prága központjában csütörtökön fegyveres támadó hatolt be az egyik egyetemre, ahol tíz személyt megölt, és legalább huszat megsebesített. A kiérkezett rendőröknek sikerült hatástalanítaniuk a támadót. Az első sajtóhírek szerint a kommandósok lelőtték a fegyveres támadót.

 

 hirdetes_300x300  

Mit tudunk eddig?

  •  15 áldozat. Az egyik maga a támadó és annak édesapja
  • 30 személy megsérült, többen súlyosan.
  • Prága egyes kórházaiban traumatervet hirdettek
  •  Az egész Ján Palach teret (Prága központja) lezárták
  • Az eddigi hírek szerint a támadónak nem volt tettestársa
  • A belügyminiszter és a rendőrfőnök sajtótájékoztatón ismertette a legfontosabb fejleményeket

 

20:02 – Mély megdöbbenéssel értesültünk a prágai lövöldözésről; jelenleg nincs tudomásunk arról, hogy magyar lenne az áldozatok vagy a sérültek között – írta Facebook-oldalán a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön.

 

Prágai lövöldözés – Menczer Tamás: nincs tudomásunk arról, hogy lenne magyar az áldozatok vagy sérültek között

 

19:53 – A legfrissebb információk szerint az egyetem épületének harmadik emeletéről a rendőrökre is tüzet nyitott, majd mikor látta, hogy a kommandósok közelednek felé, maga ellen fordította fegyverét.

 

Prágai lövöldözés: Az elkövető külföldről „inspirálódott”, a kiérkező rendőrökre is tüzet nyitott (Videók, képek)

 

18.23 – Vít Rakušan belügyminiszter és Martin Vondrášek országos rendőrfőkapitány 18.00 óra előtt sajtótájékoztatót tartott. Az elhangzottak összefoglalója:

Fegyveres tömeggyilkosság az egyik prágai egyetemen – Friss fejlemények

17.41 – 17.45-től sajtótájékoztató kezdődik a belügyminiszter és az országos rendőrfőnök részvételével

 

17.41 – Robert Fico szlovák kormányfő őszinte részvétét fejezte ki a mai prágai lövöldözés áldozatai családjainak. Azt mondta, hogy Szlovákia készen áll a segítségre.

 

17.39 – Frissítették a halottak és sebesültek számát

 

A mentőegységek a Művészeti Karon történt lövöldözés után 11 súlyosan sérült, 8 mérsékelt és 5 enyhén sérült személyt láttak el, mind kórházba szállítottak. Az áldozatok száma 10.

 

17.31 –  A lövöldözőt hatástalanították

 

„ Jelenleg az egész épület kiürítése zahlik, 11 halott és több tucat sérült van a helyszínen” – közölte a rendőrség az X hálózaton.

 

A rendőrség lezárta a Jan Palach tér környékét, leállította a forgalmat, elterelte a villamosokat és az autóbuszokat. Arra is felszólították az embereket, hogy ne maradjanak a téren, és ne menjenek ki otthonaikból.

 

„Láttam a filozófiai kar járdáján egy fiatalembert, akinek fegyver volt a kezében, egy géppisztoly, amint a Mánes-híd felé haladva lövöldözött. Bizonyos késéssel többször is lőtt. Aztán láttam, hogy tüzel, majd megadólag feltette a kezét, és eldobta a fegyvert a járdára. A géppisztoly a gyalogátkelőn hevert”

 

– mondta a ČT24-nek Petr Nedoma, a Jan Palach téren található Rudolfinum Galéria igazgatója.

 

17.28 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a prágai lövöldözésre reagálva  azt mondta, megdöbbentette az értelmetlen erőszak, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és a cseh nemzetnek.

 

17.17  – Petr Pavel cseh államfő mély sajnálatát és részvétét fejezte ki az FF UK-ban történt lövöldözés áldozatainak családjainak és hozzátartozóinak. Megköszönte a polgároknak, hogy betartják a biztonsági erők utasításait.

 

An ambulance drives towards the building housing the Philosophical Faculty of Charles University in downtown Prague, Czech Republic, Thursday, Dec. 21, 2023. Czech police say a shooting in downtown Prague has killed an unspecified number of people and wounded others. (AP Photo/Petr David Josek)

 

Az Integrált Mentőrendszer minden egysége jelenleg a Prága központjában található Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán történt lövöldözés helyszínén van. A rendőrség közlése szerinta lövöldözőt hatástalanították. A mentőegységek szerint 11-en haltak meg, köztük az elkövető is.

 

„Lövöldözés az FF UK-nál: 11 ember meghalt, köztük a támadó, kilenc súlyosan, 5-6 ember közepesen súlyosan, tíz könnyebben megsérült. A számok még változhatnak”

 

– közölték a prágai mentők.

 

 

Az alábbi videók azt látni, ahogy az egyetem diákjai hanyatt-homlok menekülnek a helyszínről a Károly-hídón keresztül.

 

 

 

 

A szemtanúk közösségi oldalakon elmondott nyilatkozatai szerint az épületen kívül és belül is lövéseket adtak le. A lövöldöző a negyedik emeleten és a tetőn mozoghatott. Voltak, akik kimásztak az ablakokon és az ablakpárkányon lógtak, mások a tetőre menekültek, mások elbarikádozták magukat.

 

„A lövöldöző meghalt, arra várok, hogy evakuáljanak bennünket. Imádkozom, hogy életben maradjak. Bezártam az ajtót, mielőtt a lövöldöző megpróbálta volna kinyitni”

 

– írta a Twitteren az egyik felhasználó, aki egy képet is csatolt az elbarikádozott ajtóról.

 

Frissítjük.

 

Körkép.sk, tv.nova.cz

Képek: nova.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!