Nyitókép: Körkép.sk

 

Az európai uniós migrációs és menekültügyi csomag szerdai elfogadása valódi változást hozhat, bebizonyíthatja, hogy Európa kész a kompromisszumra, és megbirkózik a legnagyobb kihívásokkal is, köztük a migrációval – jelentette ki Ylva Johansson belügyi EU-biztos Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

 

Az uniós migrációs és menekültügyi paktumról folytatott EP-vitán a svéd biztos hangsúlyozta: itt az ideje, hogy az EU vállalja a felelősséget, és a paktum elfogadásával bizonyítsa, hogy képes eredményeket elérni az állampolgárok érdekében.

 

„Itt az ideje, hogy a nem működő migrációs politikáját az EU helyrehozza”

 

 hirdetes_810x300  

– fogalmazott Johansson, majd hozzátette: a paktum segíteni fog abban, hogy az EU rendezetten kezelje a migrációt, és megvédje a határait.

 

Micskó András: Fogadj, vagy fizess! Az EP megszavazta az illegális migránsok kötelező befogadását

 

Kijelentette: a migráció esetében közös európai válaszra, együttes megközelítésre, egységes európai szabályok bevezetésre van szükség. Ki kell terjednie a határellenőrzések mellett a védelem biztosítására azok számára, akik támogatásra jogosultak, valamint visszaküldésre azok esetében, akik nem jogosultak az uniós tartózkodásra – mondta.

 

Kiemelte: a csomag részét képezi a közös szolidaritás vállalása azon országokkal, amelyekre nagy migrációs nyomás nehezedik. A szolidaritás a továbbiakban nem lesz választható – emelte ki.

 

Johansson figyelmeztetett: a paktum mind a tizenegy fejezetének elfogadására szükség van, ellenkező esetben a csomag egésze elbukik.

 

 „Ma az egész világ az EU-ra szegezi tekintetét, amennyiben ugyanis a migrációs csomag szavazása kudarcot van, az EU vall kudarcot”

 

– fogalmazott.

 

A paktum elfogadásával az Európai Unió Európa legnagyobb kihívását, a migrációt kezelheti fenntartható módon. „Ezért azt kérem, hozzák meg ezt az utolsó, döntő lépést, és szavazzák meg a paktumot” – tette hozzá beszédében az uniós belügyi biztos.

 

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában hangsúlyozta: a migrációs vita valójában nem a menekültek, a bajban levők védelméről szól, hanem arról, hogy Európa képes-e megőrizni identitását, meg tudja-e védeni az európai életmódot, normákat, hagyományokat, kultúrát. A tömeges migráció támogatása mindezt veszélyezteti – hívta fel a figyelmet.

 

Szavai szerint az uniós migrációs csomag esetében „társadalmi átalakítási projektről” van szó, amelyet a megkérdezésük és beleegyezésük nélkül erőltetnek rá az európaiakra.

 

„A tömeges migráció a társadalom széteséséhez vezet, lerombolja az európai normákat, tönkreteszi a közbiztonságot, az állam elveszíti ellenőrzését, a közhatalom kicsúszik a kezéből”

 

– fogalmazott.

 

 

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: Magyarország nem adta fel életmódja, valamint biztonsága és kultúrája védelmét. Magyarország többször is megkérdezte állampolgárait, akik minden esetben elutasították az illegális és tömeges migrációt. Magyarország ezért határozottan elutasítja az uniós migrációs és menekültügyi paktumot – tette hozzá Hivdéghi Balázs.

 

Szijjártó Péter szerint a migrációs paktum azt a nyugat-európai problémát akarja kiterjeszteni egész Európára. A Külgazdasági- és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy:

 

ők feladták a saját identitásuk, kultúrájuk, társadalmu védelmét, beengedték az illegális migránsokat, amivel kettős társadalmak jöttek létre és megnőtt a terrorfenyegetettség.  Mi ezt itt nem engedjük Közép-Európában, és mi magyarok , legyen rajtunk bármilyen nyomás, szavazzanak meg bármilyen migrációs paktumot az EP-képviselők, mi nem adjuk fel sem a fizikai határzárat, tehát védeni fogjuk a határt, és nem adjuk fel a jogi határzárat sem. Tehát nem tesszük lehetővé, hogy ide Magyarországra illegális migránsok betegyék a lábukat.

 

 

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke felszólalásában kijelentette: „a brüsszeli fősodor által erőltetett migrációs politika szemmel láthatóan megbukott”.

 

A migránsok egyre erőszakosabbak, és többségük illegálisan Európa területén marad. A brüsszeli bürokrácia és az európai baloldal azonban semmit sem tanul hibáiból, sőt a rossz migrációs paktum áterőltetésével tovább ront a helyzeten – közölte.

„Magyarország a lehető leghatározottabban elutasítja a migrációs paktumot, hiszen a kötelező, a migránsok tagországok közötti elosztásával járó szolidaritási mechanizmus bevezetése és a migránstáborok létrehozása meghívót jelentene az illegális bevándorlók millió és az embercsempész bűnszervezetek számára”

 

– fogalmazott az EP-képviselő, majd hozzátette: ehelyett az illegális migráció megállítására van szükség.

 

Szavai szerint sikeres példa a magyar modell, amely fizikai és jogi határzárral akadályozza meg, hogy illegális bevándorlók lépjenek be a területére. Magyarország nem lesz bevándorlóország – húzta alá.

 

„A tömeges migrációval szemben meg kell védeni határainkat, és tartani kell magunkat ahhoz, hogy mi határozhassuk meg, kikkel élünk együtt. Egyebek mellett ez lesz az európai parlamenti választás tétje”

 

– tette hozzá felszólalásában Gál Kinga.

 

Az Európai Parlament a mostani plenáris ülésen szavazott és el is fogadta az uniós migrációs és menekültügyi csomagot.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!