Nyitókép: SITA

 

Az Európai Parlamentben elfogadott új migránspaktumról vitázik a cseh politikai vezetés. Az uniós tagországokra ráerőltetett, vétó lehetősége nélkül, egyszerű többséggel átvitt, a migránsok kötelező befogadását is tartalmazó intézkedéscsomag a cseh belpolitikában is komoly hullámokat vet.

 

A Petr Fiala vezette brüsszelita cseh kormányt keményen támadja az Andrej Babiš vezette, a közvéleménykutatások szerint jelenleg legnépszerűbb párt, az ANO.

 

 hirdetes_810x300  

A cseh hírügynökség részletes összefoglalója szerint a témát ölelő vitában a jelenlegi cseh kormányfő részéről Orbán Viktor neve is felmerült. Fiala cseh miniszterelnök ugyanis nem kevesebbet állít, mint hogy a migránspaktummal való szembehelyezkedés ellentmond Csehország érdekeinek, és kizárólag Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdekérvényesítését segíti. Aki pedig ezt a narratívát követi, az nemzetáruló.

 

Cseh belügyminiszter: a migrációs paktum nem tökéletes, de jó alap az újabb intézkedések meghozatalára

 

Babiš ugyanakkor úgy látja, hogy pont hogy az „őrült migránspaktum” elfogadása vált Csehország újkori történetének legnagyobb hazaárulásává Fiala miniszterelnök és Vit Rakušan belügyminiszter részéről. A korábbi miniszterelnök rámutatott, hogy a paktum kötelezi Csehországot arra, higy afrikai és közel-keleti migránsokat fogadjon be Brüsszel érdekei szerint.

 

Az éppen az uniós csúcson tartózkodó Fiala X-oldalán ezzel szemben így fogalmazott:

 

„A legnagyobb hazaárulást Andrej Babiš követte el azzal, hogy Csehország biztonsága és nemzeti érdekei helyett Orbán Viktor érdekeinek megfelelően cselekszik. Elhanyagolta a felelős gazdaságirányítást, eladósította az országot, az Agrofertet (szerk. megj. a milliárdos Babiš egyik mamutcége) támogatja, miközben figyelmen kívül hagyta az energiabiztonság kérdését és fenntartaná az Oroszországtól való függőséget, alapvető káoszt hagyva maga után”

 

– írta Fiala mai válaszában az X közösségi oldalon.

 


ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.