A Pénzügyminisztérium mellett működő Hodnoty za Peniaze (Árért értéket) és a Pénzügypolitikai Intézet (IFP) elemzőcsoport tevékenysége egyre több miniszter és pártvezér szemét szúrja. És ez nem véletlen. A két csoport ugyanis viszonylag objektív szakmaisággal vizsgálja a kormánypártok döntéseit, terveit, legyen szó akár autópályákról vagy a munkanélküliségi adatok elemzéséről. Ami miatt azonban tényleg szúrhatják a kormány szemét, az az elvszerűség, amivel mindezt teszik. Az Ártért Értéket mottója ugyanis szabad fordításban a következő:

 

Nem elég a „törvénnyel összhangban” költeni az adófizetők pénzét, mi a leggazdaságosabb megoldást keressük.

 

Nyilván ez nem jó hír azoknak a politikusoknak, akik a kétes vagy gyanús ügyleteiket a sajtó és a közvélemény előtt azzal magyarázzák ki, hogy ők mindent a vonatkozó törvényekkel összhangban cselekedtek. Lehet, de ahogy a fentebbi idézet is mutatja, ez nem jelenti egyértelműen azt, hogy a legjobb vagy legtisztességesebb megoldást választották.

 

Mindenki az R2-ért

 hirdetes_300x300  

 

Legutóbb Érsek Árpád, most-hidas közlekedésügyi miniszter bukott ki a Pénzügyminisztérium munkatársainak elemzésére, ami rámutatott, hogy az R2-es út megépítése nem feltétlenül jelenti a munkanélküliség csökkentését. Az analitikusok szerint ugyanis ugyanazt a hatást el lehetne érni az első osztályú utak felújításával és bővítésével is. Érsek és Bugár Béla erre (is) reagálva részt vettek az R2-es továbbépítéséért rendezett tüntetésen Szoroskőn.

 

A Most-Híd elnöke kijelentette:

 

„Ha valaki kételkedik az R2-es megépítésének szükségességében, az a koalíciós szerződést vonja kétségbe”

 

Bugár így próbálta jelezni, hogy az R2-es megépítéséért hajlandó válságba vinni a koalíciót. Más kérdés, hogy ez mennyire vehető komolyan az elmúlt időszak meghátrálásai után.

 

Érsek is kifakadt a Pénzügyminisztérium elemzőire:

 

„Nekem ne mondja senki, hogy szakasz négy-öt évnyi építése alatt a régióban nem csökken a munkanélküliség”

 

Martin Dubéci: Szégyen, ahogy a közlekedésügyi miniszter érvel

 

Tévednének?

 

Érsek valószínűleg nem olvasta el a teljes elemzést, az ugyanis szándékosan szűrte ki az autópálya-építés munkahelyteremtő hatását, mivel az nem gyakorol tartós hatást a foglalkoztatottságra.

 

Az egy másik szempont, hogy az elemzőcsoport nem konkrétan az R2-es létjogosultságát kérdőjelezte meg, hanem annak vitatott indoklását, miszerint önmagában az autópálya megoldja a munkanélküliség problémáját a régióban. Az elemzés kiemelte, hogy jóval nagyobb eredményt lehetne elérni az oktatás és a képzések fejlesztésével. Igaz, azt nem fejtegetik, hogy az R2-es és az oktatásügy fejlesztése együtt milyen hozadékot mutatna.

 

„A politikusok feladata dönteni. A mi feladtunk objektív háttéranyagot biztosítani a döntésekhez. Ennek része minden lehetőség számbavétele, ami egy adott cél elérésénél szóba jöhet. Például az autópálya egy lehetséges eszköze a lakosok életminőségének emelésére, de fontos beszélni más alternatívákról is”

 

nyilatkozta a Denník N szlovák napilapnak az Árért Értéket csoport vezetője, Štefan Kišš.

 

Egyébként az ominózus elemzés központi gondolata a következő volt:

 

„Bár a nagy munkanélküliséggel küzdő járások számára az autópályák megépülése jótékony hatással lehet a munkanélküliség csökkenésére, ez a hatás még mindig relatíve kicsi, és a humánerőforrás fejlesztése nélkül a nyomorvölgyek helyzete nem oldódik meg”

 

Ehhez hozzá lehet tenni, hogy míg a szlovákiai oktatásügy forráshiányos, addig az SNS – Smer – Most-Híd kormány szeretné feloldani az adósságféket, hogy több autópályát építsenek. A probléma egy másik oldala, hogy az autópályák kilométerjét még mindig brutálisan túlárazva építették meg, és az ezt firtató kérdésekre egy ismerős mondat a válasz: a közbeszerzésnél mindig a törvény szellemében jártak el.

 

Mindazonáltal elvárható lenne, hogy egy szakmai elemzőcsoport véleményét és következtetését fontolóra veszik, ahelyett, hogy egyetlen megoldásra „butítják le” egy sokféle problémával küzdő régió jövőjét. Még ha a többi számba vehető lehetőség nem is annyira jövedelmező, mint az autópálya-építés és a vele kapcsolatos telekfelvásárlás.

 

Nem az autópályák ész nélküli építése, hanem a képzés-fejlesztés csökkenti a munkanélküliséget

 

Ne már, hogy a szakmaiság felülírja a politikát!

 

A dolog politikai oldalára Ján Richter munkaügyi miniszter reakciója világít rá legszemléletesebben. Az Árért Értéket csapata ugyanis egy olyan elemzést is készített, amelyben az adóbónusz nagyságára tettek javaslatot. Richter kiborult, és kijelentette:

 

„Mint miniszter, sosem fogok egyetérteni azzal, hogy közgazdászok és technokraták döntsenek arról, milyen lesz a szociális és családpolitika”

 

Ez a szerencsétlen kijelentés azt is jelentheti, hogy nem gazdasági és nem is szakmai szempontból határozzák meg a családpolitika irányát a kormányzatban…

 

Visszatérve az R2 autópályához, a Koalíciós Tanács csütörtökön ül össze, és a hírek szerint a Most-Híd javaslatára téma lesz az R2-es további építése Kassa irányába. Kérdés, milyen hangulatban fog zajlani az egyeztetés, ugyanis az oktatásügyi miniszter nagy port kavaró botrányait is érinteni fogják a tárgyaló felek.

 

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: DennikN.sk

 

Kapcsolódó hírek:

Menyhárt József: Az R2-es megépítése nem tűr halasztást

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!