Továbbra sem zárult le Radomír Bžán ügyvédi irodájának ügye. A társaság a bősi vízerőmű pere alatti képviseletért aránytalanul magas jutalékot (77 millió euró, melyet később 17 millióra csökkentettek) kapott, de Peter Žiga gazdasági miniszter a kormány szerdai tárgyalása után kijelentette, nincs lezárva az ügy, jelenleg az igazságügyi tárca jogi állásfoglalására várnak.

 

Három lehetőség van

 

Elmondása szerint az első forgatókönyv az, hogy az MH Manažment és az említett ügyvédi iroda kötött szerződés érvényes, a második, hogy érvénytelen, a harmadik pedig. hogy csak részben érvényes.

 

„Ez a három jogi álláspont, amit jelen pillanatban vizsgálunk. Amint meglesz a szükséges jogi állásfoglalás, tájékoztatjuk a közvéleményt arról, hogyan fogunk eljárni.”

 

A miniszter tisztában van vele, hogy a megnyert nemzetközi perért cserébe ügyvédi jutalék illeti meg a jogászt. „Abban az esetben, ha a szerződés nem lesz érvényes, az ügyvédi tarifák szerint fogunk eljárni” – tette hozzá.

 hirdetes_300x300  

Az állam megegyezett Radomír Bžán ügyvéddel, legfeljebb 17,6 milliós jutalékot kaphat

Bírósági ügy is lehet belőle

 

A miniszter arra is felkészült, hogy bíróságra kell vinni az ügyet. Az ügyvédi iroda meg van róla győződve, hogy a szerződés érvényes és ez alapján több mint 17 millió eurós jutalék illeti meg őket – erről még október elején egyeztek meg, az eredeti jutalék nagysága korábban 11 százalék (77 millió euró) volt. Žiga már akkor is jelezte, hogy elégedetlen a kitárgyalt összeggel, ezért hajlandóak megtenni a szükséges jogi lépéseket.

 

Betelt a pohár, megszünteti a vállalatot

 

A gazdasági minisztérium emberei jelenleg az MH Manažment cég (a Nemzeti Vagyonalap utódszervezete) többi szerződését is ellenőrzik. A miniszter szerint Dvorecký & Partneri  ügyvédi irodával kötött szerződés is problémás, ugyanis 8 milliós jutalékot kellene fizetni a Port Service-ügy miatt. Žiga  úgy gondolja, ebben az esetben sincs kizárva, hogy érvénytelenítik a szerződést és megtámadják a jutalék nagyságát.

Fejek fognak hullani a 77 millió eurós ügyvédi jutalék miatt

A gazdasági miniszter végezetül hozzátette, hogy a választási időszak végéig megpróbálja megszüntetni az állami vállalatot. Korábban visszahívta az MH Manažment felügyelőtanácsát és változásokat eszközölt a társaság alapszabályzatában, de úgy tűnik, ez már nem elég.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk
borító:

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!