A munkaerőhiány növekedésével egyenes arányban emelkedik a külföldi munkavállalók iránti igény is. Ez nem csak szlovákiai probléma, Csehországban már csökkenni kezdett az export növekedési üteme, mert a cégek nem tudják elvállalni a nagy megrendeléseket – mivel szűkölködnek szakmunkásokban és gyártósori munkásokban.

 

A szlovákiai Munkáltatók Társulásainak Országos Szövetségének (AZZZ) elnöke, Rastislav Machunko szerint a munkaerő hiánya lehet az elsőszámú akadálya annak, hogy új külföldi befektetők vessék meg a lábukat Szlovákiában.

 

A Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (PAS) szerint az ipari termelés jelentős részének egyre vonzóbbá válhatnak az olyan, nem uniós tagállamok, mint Ukrajna vagy Szerbia. Peter Kremský a PAS elnöke úgy véli, hogy az unión belül olyan régiókra figyelhetnek fel a befektetők, mint Dél- és Kelet-Szlovákia, Kelet-Magyarország, Lengyelország keleti része, Románia, Bulgária illetve Horvátország.

 

 hirdetes_300x300  

Hivatalos: Bezárja egyik szlovákiai üzemét a Samsung

 

Különös politika

 

A Smer, amelynek munkaügyi minisztere, Ján Richter nemrég nyíltan kimondta, hogy a Nyugat-Szlovákiában lévő üres álláshelyeket „lehetetlen betölteni külföldi munkavállalók nélkül”, most igyekszik ellensúlyozni a nem túl szerencsésre sikeredett kijelentést.

 

Branislav Ondruš (Smer) munkaügyi államtitkár tegnap a közmédia Szombati párbeszéd című műsorában jelentette be, hogy a „kormány keresi a megoldást” arra, hogy a külföldi munkások ne vállalhassanak munkát a szlovákiai polgárokénál jelentősen alacsonyabb bérért.

 

„Olyan törvénytervezetet dolgoztunk ki, amely minden olyan szlovák cégre vonatkozóan kötelezettségeket határoz meg, amelyben külföldi alkalmazottat foglalkoztatnak”.

 

fogalmazott az államtitkár. Hozzátette, hogy az a vád, miszerint a kormány megadta magát a szakképzett munkaerő után „síró” cégeknek, egyszerű hazugság.

 

Szlovákiában jelenleg 50 ezer külföldi munkás dolgozik, közülük 9000 unión kívüli országból érkezett.

 

Peter Kremský: Žiga paradoxonja

 

A Samsung figyelmeztető példája

 

A Galántán és Vedrődön üzemet működtető Samsung esete azonban jól rávilágít a probléma igazi jellegére. A vedrődi üzem azért zárja be kapuit idén áprilisban, mert a még kis hozzáadott értékű telepek (értsd: összeszerelő üzemek) működése is veszélybe került, mivel nincs szabad munkaerő. Mindezt annak ellenére, hogy az állam jelentős adókedvezménnyel támogatja a Nyugat-Szlovákiában álláshelyeket létrehozó külföldi cégeket.

 

A Samsung esetében azonban nem arról van szó, hogy szakmunkás hiány van, hanem hogy még az egyszerű gyártósori munkásokból sincs elég a régióban. Ez a jelenség már nem oldható meg képzéssel vagy oktatás-fejlesztéssel. Nem csoda, hogy a munkaügyi minisztérium olyan támogatást akar bevezetni, ami a munkahelyre történő utazást és költözést is támogatná.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: automobielmanagement.nl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!