Szlovákia egy ideje már nem az olcsó munkaerő országa. Legalábbis, ha autóiparról van szó, és ha a tíz évvel ezelőtti állapotokat vesszük alapul. Ezzel kapcsolatban az illetékes érdekszövetségek a „versenyképesség csökkenése” miatt aggódnak – a magas bérköltségek akadályozzák az ágazat növekedését.

 

Korábbi elemzésünkben külföldi közgazdászokra hivatkozva rámutattunk, hogy lenne még hely a bérek emelkedésére: Közép-Kelet-Európában a bérarány 45 százalékos, Nyugaton 55 százalékos. Ennek ellenére a nyugati cégek elköltözéssel fenyegetőznek.

 

A béremelésen kívül a másik megoldás a járulékterhek csökkentése lenne. Az alacsonyabb járulékok változatlan nettó béreket és alacsonyabb bérköltségeket jelentenek.

 

 hirdetes_300x300  

Az európai autógyárak felének befellegzett

 

Európa vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó vállalata, a KPMG előrejelzése szerint a következő 12 évben a nyugat-európai autógyárak fele bezárja kapuit. Ez azt jelenti, hogy a kontinens autógyártása évi 13 millióról 5 millió darabra esik vissza.

 

A KPMG prognózisát közlő Aktuality.sk azonban azt is leszögezi, hogy a tanácsadó cég felmérés alapján állította fel elméletét. Megkérdezte az autóipari menedzsereket. Az is igaz, hogy az ő várakozásaik alapvetően befolyásolják az ipari kilátásokat. Márpedig két harmaduk a gyárak tömeges bezárására számít.

 

Úgy vélik, hogy a termelés zöme Ázsiába költözik, elsősorban Kínába, ahol ráadásul több mint másfél milliárdos piac várja a befektetőket.

 

Hivatalos: Bezárja egyik szlovákiai üzemét a Samsung

 

Szlovákia már kevésbé vonzó, mint az uniós csatlakozáskor

 

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ha a negatív forgatókönyv következik be, az Szlovákiát is érinteni fogja.

 

„Szlovákia már régen nem az az ország, mint 2004-ben, a beruházási szerződés aláírásakor. Az azóta eltelt időben a kormányzatnak nem sikerült jelentősebb mértékben javítania a vállalkozói környezetet.”

 

mondta Jozef Bačé, a KIA autógyár szóvivője. A 14 éve Zsolnán működő koreai autógyár azért bírálja a kormányt, hogy azóta sem sikerült az ígért autópályaszakaszokat megépítenie, és nem csak az adók emelkedtek, de hiány van szakmunkásokból is.

 

Megjegyezzük, a KIA is haszonélvezője volt ideköltözésekor a nagyösszegű állami támogatásoknak, ennek ellenére felháborodása jogos:  14 év elegendő idő, hogy egy előre gondolkodó kormány biztosítsa a szakmunkás-utánpótlást.

 

Szlovákia megadta magát az olcsó, külföldi munkaerőnek

 

A trend megfordulhat – de nem a munkások javára

 

Szlovákiában a bérek valóban emelkednek, és így van ezzel a többi visegrádi ország is. Annyiban más a mi helyzetünk, hogy az eurozóna tagjaként nem lehet élni az exportösztönző intézkedésekkel, amivel a V4 többi tagja élhet, ráadásul Szlovákia szomszédaihoz képest későn kezdett külföldi piacokat megszólítani.

 

A szakértők azonban már látják a fényt az alagút végén, ám ez nem igazán válik a szlovákiai kétkezi munkás javára. Az iparban az emberi munkaerőt automatizált rendszerekkel helyettesítenék, és ez alapvetően formálja majd át a munkapiacot. Egész szakmák és munkakörök szűnnek meg a következő két évtizedben, a termelésben gyártósori munkások százai veszítik el munkájukat: három automatizált futószalag irányításához elegendő lesz három ember, de akár kettő is.

 

A helyzet az, hogy az ipari innovációban élen járó USA-ban is ez okozza az egyik legnagyobb problémát az autóiparban. Ha az alkalmazottak bérköltsége meghaladja az óránkénti 20 dollárt, akkor a cégeknek már olcsóbb robotokba fektetni a pénzt, amelyek nem igényelnek sem karrierkilátásokat, sem szabadnapot, nem betegszik meg a gyerekük és nem hagyják ott a céget.

 

Nem véletlen, hogy az OECD jelentése szerint a szlovákiai dolgozók munkahelyét veszélyezteti leginkább az automatizált gyártósorok megjelenése.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: magyarhirlap.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!