Hiába kapta meg a 2016-os választások utána  Most-Híd a közlekedési tárcát, a déli régiók továbbra sem részesülnek úgy az állami vagy uniós pénzekből, ahogy azt várhatnánk. A több mint 332 millió eurós, vasúti felújításokra szánt uniós forrásokból a déli vonalak egy centet sem kaptak.

 

A Hospodárske Noviny szlovák gazdasági lap szerdán azt írta, hogy a kormányprogram két éven belül 250 kilométernyi vasútvonal felújítására kötelezte a koalíciót, ám a beruházások elkerüli a déli járásokat. Pozsonyból Kassára jelenleg több mint 6 és fél óra alatt lehet eljutni a déli vasútvonalon. Ez csak fél órával rövidebb, mintha Pozsonyból Budapesten keresztül tömegközlekedéssel utaznának Kassára. Épp ezért sok utas ezt az útvonalat veszi inkább igénybe. És még nem beszéltünk a vonatok és a kiszolgálás színvonaláról…

 

Modernizálni kellene – de nem csak északon

 

 hirdetes_300x300  

A szakértők szerint a déli járatok attraktivitásán sokat lendítene, ha legalább 120 kilométer óránkénti sebességre lenne növelhető az utazósebesség. Épp ehhez lenne a szükség a vasúti sínek felújítására. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyes dél-szlovákiai szakaszokon a vonatok a sínek állapota miatt 10-30 km/órás sebességgel közlekedhetnek.

 

Márpedig igény a déli vonalak után lenne, de a technikai állapot és az utazás hossza miatt érdemes a magyarországi járatokat igénybe venni. Hasonló a helyzetet az autóközlekedésben is: a még mindig csak papíron létező Pozsony-Kassa autópálya helyett szintén sokan a Pozsony-Budapest-Kassa autópályát választják – időben nem hosszabb és az utazás minősége összehasonlíthatatlan a déli járások közútjaival szemben.

 

A cikkből azonban nem derül ki, miért hanyagolja el a kormány a déli vonalak modernizációját. Az északi országrészben, a Pozsony-Zsolna szakaszon már 160 km/órás sebességgel közlekedhetnek a vonatok. Miközben a déli járat 442 kilométeres szakaszán akad olyan hely, ahol egy nagyobb esőzés után „a levegőben lógnak” a sínek.

 

Három óra alatt Pozsonyból Kassára? Milliárdos fejlesztéseket terveznek az északi vasútvonalakon

 

A minisztérium egyelőre hallgat

 

A Szlovák Államvasút szerint ő a közlekedési tárca által jóváhagyott keretösszeg fényében tudja végrehajtani a szükséges fejlesztéseket. A most-hidas minisztérium azonban egyelőre nem nyilatkozott a Hospodárske Noviny megkeresésére.

 

Pedig a dolognak van még egy negatív vonzata is: ha nem modernizálják a vasutakat, és marad a hat és fél órás utazási idő, ezt csak akkor lehet lerövidíteni, ha kevesebb megállót iktatnak be, ami megint csak a déli a járásokat érintené hátrányosan.

 

Egyébként a Pozsony-Kassa IC-járat négy óra alatt, a expressz pedig 5 óra alatt jut el a fővárosból az ország második legnagyobb városába.

 

Számilliókból modernizálják a síneket a “fő vasúti vonalon”

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!