A kereskedelmi háborúknak sosincs győztese. Vannak vesztesek és kevésbé vesztesek, de egyik fél sem tud nyertesen kijönni egy ilyen konfliktusból – véli Lukáš Kovanda, a Cyrrus vállalat vezető közgazdásza, aki a HNonline.sk-nak elemezte az USA és EU között kibontakozó kereskedelmi háborúk körülményeit.

 

Kovanda szerint Donald Trump amerikai elnök által bevezetett acél- és alumínium vámmal ellentmondásos helyzetet teremt: egy új munkahely létrehozása árán öt másikat veszélyeztet. Ennek oka, hogy a vámok ugyan felhúzzák az acéltermelés volumenét az USA-ban, de ez drágább acélt is jelent, így az amerikai autógyártóknak költséget kell csökkenteni.

 

Kovanda hangsúlyozta, hogy az elmúlt években, évtizedekben a globális gazdaság épp azért prosperált, mert lebontották a gazdasági korlátokat. Most újra erőre kap a protekcionizmus, gazdasági korlátokat emelnek egyes államok, ami kihat a gazdaság fejlődésére is.

 

 hirdetes_300x300  

Szerinte ez rendkívül veszélyes állapotot teremt, nem csak gazdasági, de politikai-társadalmi szempontból is.

 

Eszkalálódik az USA-EU közti kereskedelmi háború

 

Az európai és kínai válaszintézkedésekkel kapcsolatban elmondta, hogy annak elsősorban politikai okai vannak. Sem az EU sem a kínai politika nem engedheti meg magának, hogy gyengébbnek látszódjon, ezért válaszul szintén vámintézkedéseket vezettek be.

 

Kínában különösen kemény reakció mellett határozták el magukat épp azért, mert ott közben hatalmi koncentráció is zajlik. Ha az ottani elnök gyengén reagál, gyengének is tartanák választópolgárai és ez veszélybe sodorná az egész országot.

 

Kovanda úgy véli, hogy Donald Trump vámjai azért sem érik el feltétlenül céljukat, mert az amerikai külkereskedelmi mérleg nem a kivitel kicsiny volta miatt negatív, hanem mert az amerikai lakosság rendkívül nagy vásárlóerővel rendelkezik, egyszerűen sokat fogyaszt. Ennek egy másik oldala, hogy ha a lakosság gazdag, akkor a munkaerő drága, ezért az elmúlt évtizedekben rengeteg cég vitte el termelését az USA-ból.

 

Az EU-USA viszály margójára: Kemény kijelentések egy megosztott és harmatgyenge Európától

 

Elismerte, hogy Trumpnak néhány esetben ugyanakkor igaza van. Például abban, hogy az EU korábban is aránytalanul több vámot vezetett be az amerikai termékekkel szemben, mint fordítva. Konkrét példa az autókereskedelem, ahol az EU eddig is 10 százalékos vámmal sújtotta az amerikai járművek behozatalát, miközben az USA az európai autókra csak 2,5 százalékos vámot vetett ki.

 

Kovanda nagy veszélyként tekint a szlovákiai és cseh autóiparra nézve a kereskedelmi háború eszkalálódására. Mivel Szlovákia egy főre vetítve a legnagyobb autógyártó a világon, második pedig Csehország, különösen érzékenyen érintené őket az európai autók utáni kereslet megcsappanása. Kovanda szerint nem önmagukban az amerikai vámintézkedések jelentenek veszélyt Szlovákia esetében, hanem az autóipartól való függőség, és hogy elmaradnak a gazdasági fejlesztések.

 

Megemlíti, hogy az amerikai piac kiesését részben pótolhatja az elektromos autók felfutása Európában, ám e trend kapcsán mind Csehország, mind Szlovákia elkésett, nem reagált időben a változásra. Úgy véli, hogy a két ország különösen kiszolgáltatott helyzetben lenne a gazdasági válságokkal szemben, mivel egyetlen gyártási ágazatra összpontosul termelésük.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: ipezone.blogspot.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!