Washingtoni idő szerint pénteken 00:01-kor léptek érvénybe az USA Kínával szembeni vámintézkedései, amelynek keretében 25 százalékos vámot vetett ki az acélra, illetve 34 milliárd dollárnyi összértékű kínai árut is importvámmal sújtott.

 

A kínaiak azonnal reagáltak, és ugyanilyen értékben ugyanekkora nagyságú behozatali díjat róttak ki az amerikai árukra, többek között a sertéshúsra, a szójababra és az amerikai gyártmányú autókra.

 

A kínai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint az USA „a történelem legnagyobb kereskedelmi háborúját indította el”.

 

 hirdetes_300x300  

A két ország közti, egyelőre csak gazdasági feszültség a The New York Times szerint komoly problémákat okozhat a globális ellátási láncoktól függő cégeknek (vagyis azoknak, amelyek a világ több pontjáról szerzik be alapanyagaikat), de az amerikai mezőgazdaságnak is. Az amerikai gazdasági lap szerint a mezőgazdaságon keresztül a gépgyártásba is begyűrűzhet a válság. Az amerikai gazdák jó része most már attól tart, hogy a vámok miatt nem tudja értékesíteni szójabtermését, amelynek legnagyobb felvevő piaca épp Kína. A gazdák a bizonytalan helyzet miatt elhalaszthatják beruházásaikat, vagyis nem vesznek új berendezéseket, nem újítják fel járműparkjaikat, amit az amerikai gépgyártásban okozhat problémát.

 

Szakértő: A kereskedelmi háborúknak nincs győztese. Csak vesztese és kevésbé vesztese…

 

Káosz a kikötőkben

 

Kínában a kormányzat intézkedései komolyabb zavart okoztak a kikötőkben. Az illetékes hatóságok ugyanis nem tudták, hogy az éjfél után érkező hajók kiköthetnek-e vagy sem. Ha nem, akkor az a cégeknek milliárdos nagyságrendű károkat okoz majd.

 

Az amerikai álláspont elég egyértelmű: meg akarják regulázni Kínát, amely szerintük nem nyitotta meg piacát kellőképp az amerikai termékek előtt, ráadásul a fejlesztéseket egyszerűen lemásolják az amerikaiaktól, és saját termékként dobják piacra.

 

Az USA fontolgatja, hogy a jelenlegi vámintézkedések alá eső áru értékét 34 milliárd dollárról 50 milliárdra emeli, a Trump-adminisztráció pedig megfenyegette Pekinget, hogy ha szükségét látják, akár 450 milliárd dollárnyi termékre vetnek ki behozatali díjat.

 

Eldurvulhat az USA és Kína közti kereskedelmi haború

 

Már eszkalálódott, kérdés, meddig mennek el a felek

 

Egyértelművé vált tehát, hogy a kereskedelmi háború elkezdődött, a szakértők már csak abban enm értenek egyet, hogy eszkalálódhat-e jobban, vagy sem.

 

A tőzsdék, elsősorban az árupiaci tőzsdék bizonytalanok, nem tudják beárazni például a szóját, amely az egyik legfontosabb mezőgazdasági termény.

 

Az USA nem csak vámokat vezetett be. Többek között. korlátozza a kínai állampolgárok számára a vízumok kiadását illetve a befektetéseket – megakadályozandó, hogy növekedjen a kínai részesedés az amerikai vállalatokban, és így jusson hozzá Kína az Amerikában kifejlesztett értékes technológiákhoz.

 

Körkép.sk

Nyitókép: cnn.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!