Az egymással szorosan összefüggő ipari ellátási láncok miatt az újabb amerikai vámintézkedéseknek főleg Közép-Kelet-Európa lehet a legnagyobb vesztese, Németország után – írja a Stratfor amerikai magánhírszerző ügynökség elemzésében.

 

Németország jelenleg az USA piacára importáló legnagyobb autógyártó ország, ám az egymással szoros összeköttetésben lévő ellátási láncok miatt az európai autókra kivetett emeltszintű amerikai vámok más országokra is hatással lesznek, leginkább a Közép-Kelet-Európára. Az USA és az EU közti áthidaló megoldást nehezíti, hogy Washington a tárgyalások során az amerikai mezőgazdasági termékek Európába történő eljutásának könnyítését is felvenné. E területen pedig Németország Franciaországgal kerülne szembe. Ez utóbbinak ugyanis egyáltalán nem érdeke az amerikai termények megjelenése az európai piacokon.

 

Az autóipar az európai gyártáskapacitások kulcságazata, és az elsődleges hajtómotorja a foglalkoztatásnak. A gazdasági teljesítmény jelentős részét ez az ágazat biztosítja: az uniós GDP 7 százalékát és a foglalkoztatás 5,7 százalékát adja.

 

 hirdetes_300x300  

Kiszolgáltatottságot jelző adatok

 

Az USA vámintézkedésének van logikai alapja: 2017-ben az EU 38 milliárd dollár értékben adta autóit Amerikába, az Európában értékesített amerikai autók összértéke azonban alig érte el a 6 milliárd dollárt. Az EU-ba jelenleg 10 százalékos vámmal lehet személyautókat behozni, miközben az EU-ban gyártott gépkocsikra átlagban 5 százalék körüli vám van érvényben Európán kívül. Így a külföldi gyártók jelentős lépéshátrányban vannak, mikor be akarnak törni az európai piacra.

 

Amerika ezzel szemben eredetileg csak 2,5 százalékos vámot rótt az uniós importautókra, bár a pickup típusokra 25 százalékos volt a behozatali díj.

 

További fontos tényező, hogy minden harmadik Európában legyártott személygépkocsi Németországban készült, e tekintetben a sorban Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország, Olaszország, majd Szlovákia következik. Németország önamgában képviseli az uniós személy autókivitel 55 százalékát, és legfontosabb piaca az USA.

 

Az amerikai vámok 20-25 százalékra történő emelése Németországot értelemszerűen rendkívül súlyosan érintené. Nem csupán arról van szó, hogy csökkenne a német export, hanem arról, hogy a német GDP felét épp az export biztosítja. Vagyis 2 százaléknyi exportkiesés 1 százalékkal veti vissza a gazdaság teljesítményét.

 

Az autóipar által biztosított foglalkoztatottság nagysága országok szerint. Forrás: Stratfor.com

 

A franciák örülhetnek

 

A spanyol, olasz és francia autómárkák kivitele Amerika irányába elhanyagolhatóak. Ők elsősorban az EU-n belüli piacra összpontosítanak. Ezért míg Németország nagy erőkkel dolgozik azon, hogy egyezségre jusson az USA-val a vámok kérdésében, más uniós tagállamok szkeptikusan állnak hozzá a témához –Franciaország ki is jelentette, hogy számára elegendő az európai autógyártás védelmének jelenlegi szintje. Párizs tehát nem áll bele oly mértékben az USA autópiacának megtartása okán kialakult vitába, mint Berlin.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy az USA az autóipart sújtó vámintézkedésekkel akarja kikényszeríteni az EU-ból, hogy nyissa meg piacát az amerikai génmódosított termények előtt. Ha Németországnak meg is érné az autóipar kedvéért meghozni ezt az áldozatot, Franciaországnak biztosan nem. Ezért a Stratfor szerint az európai-amerikai vita agrárkérdései lesznek a német-francia szövetség szakítópróbája. Mivel az Európai Unió kohéziója jelentősen meggyengült az elmúlt években, a német-francia tandem felbomlása valószínűleg az EU végleges erodálódásához vezetne.

 

A vámok miatt meggyengülő autóipar pedig biztosan hatással lenne a legtöbb európai tagállamra. A Stratfor példáját kvöetve: míg egy japán autó 90 százalékban Japánban előállított részekből és szolgáltatásokból áll össze és míg egy brazil autó 80-ban Brazíliában előállított alkatrészekből épül fel, addig a német, francia és brit autók részei és kapcsolódó szolgáltatásai (tervezés, stb), csak 65 százalékban készül ezekben az országokban – a legrosszabb aránnyal (50 százalék) Spanyolország rendelkezik. Az európai országok ugyanis a gyártás egyes részeit kiszervezték más országokba.

 

Az Európai Unió tavaly 20 millió autót gyártott le, a globális autógyártás 20 százalékát birtokolja és a Kína után a második legnagyobb gyártó. Az alábbi grafikon az uniós országok gyártásának nagysága látható kékkel a személyautókat, pirossal a 3,5 tonnásig, feketével a 3,5-15 tonnásig és türkizkékkel a 15 tonnánál nagyobb teherautókat jelölve. Forrás: Stratfor.com

 

Bizonytalan a vámháború kimenetele

 

A német autógyártás kulcsterülete pedig a V4 országai, a francia, spanyol és olasz autók elsősorban nyugat- és dél-európai beszállítóktól függnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a dél-európai gyártók nem vestenének a vámokon: a német autógyárak spanyol felfüggesztéseket, francia sebességváltókat és olaszországi fékrendszereket vásárolnak. A német autóipartól függnek a törökországi és tunéziai beszállítók jelentős része is.

 

Az amerikai vámok hatása azonban nem annyira megjósolható, mint amilyen magabiztossággal azokat Donald Trump bejelentette. Amerikában a luxusautópiacot az európai márkák uralják, márpedig luxuscikkeknél alig van árrugalmasság – magyarul: az áremelkedés nem sok hatással van a keresletre, mert már szempontok a vásárlás meghatározói (aki megengedhet magának egy félmillió dolláros autót, annak 700 ezer euró kiadása sem gond).

 

A másik bizonytalan pont, hogy míg az Audinak, a Jaguar Land Rovernek, és a Porschenek nincs Amerikában üzeme, a Mercedesnek és a BMW-nek van – tehát a vámok hatása ezeknél a márkáknál megint csak korlátozott.

 

Szlovákia évi 100 millió eurót veszíthet az amerikai vámokon

 

Körkép.sk

Nyitókép: carthrottle.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.