Az Európai Bizottság visszadobta Olaszország saját költségvetési javaslatát átdolgozásra. Az Unió történetében ez az első eset, hogy egy tagállam költségvetését a Bizottság nem fogadja el. Az olaszoknak most három hetük van a felülvizsgálatra.

 

Úgy tűnik, az EU mostanában az „elsők” időszakát éli. Először kénytelen szembenézni egy tagállam kilépésével (Brexit), először aktiválta fennállása óta a tagállamokat szankcionáló hetes cikkely szerinti eljárást (először Lengyelország, majd Magyarország esetében), most pedig először dobja vissza egy tagállam saját költségvetési javaslatát átdolgozásra.

 

Az Európai Bizottságnak valójában nincs kötelező érvényű hatása egy tagállam költségvetésére, ennek ellenére a tagállamok általában igyekeznek elkerülni a konfrontációt. Jelenleg az olaszok is mérsékelten nyilatkoznak, a jelek szerint felülvizsgálják a büdzséjük tervezetét, amely egyébként nem tartja be az uniós alapszerződésbe foglalt pénzügyi kötelezettségeket.

 

 hirdetes_300x300  

Olaszország kesztyűt dobott Brüsszelnek, Juncker egy újabb görög válságról beszél

 

Olaszország ugyanis csaknem a háromszorosára szeretné növelni GDP-arányos költségvetési hiányát. A háttérben a kétszámjegyű olasz munkanélküliség áll, amelynek mérséklésére csak az állami kiadások növelésével van esély – ráadásul erre tett ígéretet az új olasz kormány. A másik oldalon ott van az olasz államadósság, ami a második legnagyobb az EU-ban a görögöké után – a GDP arányában 131,2 százalékos.

 

Az olasz kormány jelenleg nagyjából 65 milliárd eurót költ évente a mostani államadósság kamataira, körülbelül annyit, mint amit oktatásügyre költ. Az EU azonban nem az olasz állampolgárok jövője miatt aggódik, hanem az olasz költségvetés euróra gyakorolt hatása miatt. Az olasz bankrendszer jelenleg enyhén szólva sincs jó kondícióban, az államadósság növekedése pedig áttételesen gyengítheti az euró árfolyamát.

 

Márpedig a gyengébb euró nem érdeke sem Németországnak, sem az északi tagállamoknak, amelyek nem küzdenek olyan kihívásokkal, mint a római kormány – egyszerűen azért, mert a német szofisztikált ipar termékei iránti kereslet jóval állandóbb (például azért, mert nincs helyettesítő termékük), mint az olasz mezőgazdasági és ipari termékek iránt. Az olasz kormány tagjai gyakran emlegetik fel, hogy ha Olaszországnak saját valutája lenne, a magas munkanélküliséget a valuta leértékelésével kezelni lehetne (gyengébb valuta nagyobb exportot így több bevételt jelent).

 

Nem csak az olaszok várnak a kemény válasszal. Brüsszel is igyekszik megfontoltabb maradni, és nem muníciót adni az euroszkeptikus római kormány kezébe azzal, hogy szankcionálja a költségvetési javaslat miatt. Főleg, hogy itt is kettős mércét alkalmaznak, hiszen a korábbi években már a spanyol, a francia, a portugál, és az előző baloldali kormány idején még az olasz költségvetést is szentesítette Brüsszel, pedig azok is eltértek a kitűzött hiánycéloktól.

 

Körkép.sk

Nyitókép: sky.news.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!