Nyitókép: usatoday.com

 

Az amerikai hatóságok hétfőn hivatalosan is megvádolták a Huawei kínai telekommunikációs óriást és annak pénzügyi főigazgatóját, Meng Vancsout, aki jelenleg Kanadában van házi őrizetben, és a többi között banki csalás miatt is bíróság elé akarják állítani.

 

Az amerikai álláspont szerint a Huawei megsértette az Irán elleni szankciókat, a háttérben azonban a kínai-amerikai technológiai és hírszerzési vita áll. Az amerikaiak szerint a Huawei megpróbál beépített kiskapukat telepíteni eszközeibe, hogy így férjen hozzá távolról kényes információkhoz. Az USA felszólította szövetségeseit, hogy száműzzék a Huawei technológiáját országaikból. A felhívásnak Új-Zéland, Ausztrália már korábban eleget tett, és úgy tűnik, hogy a Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is kötélnek áll.

 

Az USA azzal is megvádolta a Huaweit, hogy kényes információkat lopott a T-Mobil vállalattól.

 hirdetes_300x300  

 

Már a németek is száműznék a kínai Huaweit

 

23 vádpont

 

A vádirat szerint a kínai cégóriás szándékosan férevezette az Egyesült Államokat és egy nemzetközi pénzintézetet. Az ügy a Huawei két leányvállalatát érinti, a Huawei Device USA-t és a Skycom Techet, amelyek állítólag Iránnal kereskedtek az amerikai szankciókat megkerülve. Az USA az ügyletek megvalósulásáért Meng Vancsout vádolja.

 

A második vádpont szerint a Huawei ipari kémkedés keretében okostelefonok tartósságának tesztelésére szolgáló technológiát lopott a T-Mobiltól. Az ügyben egy polgári bíróság már 2014-ben ítéletet hozott, és nem állapított meg szándékosságot. Ezek a fő vádpontok, de a dokumentumok további 21-et sorolnak még fel.

 

Kémjátszma: Őrizetbe vették a Huawei egyik igazgatóját és egy egykori lengyel kémelhárító tisztet

 

Olaj a tűzre

 

A vádemeléssel valószínűleg tovább éleződik az amerikai-kínai feszültség. Kína szerint Washington döntése mögött politikai indokok húzódnak meg, megpróbálják elfojtani a kínai cégeket. Arra válaszul, hogy Kanada eleget téve az USA kérésének, fogva tartja Menget, Peking kanadai állampolgárok letartóztatásával válaszolt, nemrég pedig egy korábban drogcsempészésért 15 év börtönre ítélt kanadai állampolgár ítéletét változtatta meg halálbüntetésre.

 

A történések minden bizonnyal beárnyékolják majd az ezen a héten esedékes amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat, bár az sem zárható ki, hogy az egyeztetések előtt az USA növelni akarja alkupozícióját a kemény lépésekkel.

 

Huawei-ügy: Amerikai-kínai kütyüháború

 

Körkép.sk, BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!