Nyitókép: teraz.sk

 

2015-ben az egyik legnagyobb szlovákiai építési vállalat, a Váhostav bejelentette, hogy nem tudja kifizetni a Dubná Skala – Turany vonalon épülő autópályaszakaszon dolgozó kisvállalkozóit. Az adott szakaszon 35 millió eurót keresett, a csődeljárástól pedig az állam mentette meg.

 

2019-ben ugyanez a Váhostav visszatérne a „nagyok játékába” és újabb nagy autópályatendert szerezne meg. Konkrétan arról a felsővisnyói projektről van szó, részben ami miatt Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi minisztert le akarja váltatni az ellenzék, és amely alig van messzebb a Dubná Skala-i szakasztól.

 

Tomáš Halán, a Váhostav sajtóképviselője úgy nyilatkozott, hogy az új megbízások után azért is érdeklődik az építési vállalat, hogy továbbra is időben tudja teljesíteni a restruktualizációs (szerkezeti átalakítás szerinti) tervet.

 hirdetes_300x300  

A D1-es autópálya felsővisnyói szakaszának projektje 1998-ban indult útnak, még Vladimír Mečiar miniszterelnöksége alatt. A legutóbbi ígéretek szerint 2022-ben került volna átadásra, azonban miután a 30 kilométeres, 491 millió eurós projektből a kivitelező olasz-szlovák konzorcium januárban neves egyszerűséggel kiugrott, kétséges, hogy tartható lesz a határidő.

A kormány rábólintott: Szerződést bontanak a felsővisnyói autópálya-szakasz kivitelezőjével

A kisvisnyói alagút megépítésének költségét eredetileg 800 millió euróra becsülték fel. Voltak konzorciumok, amelyek ennek a harmadáért megépítették volna, de kizárták őket a tenderből, „irreális ajánlatuk” miatt.

A versenypályázatot 2014-ben a Dúha és a Salini Impegrilo olasz-szlovák konzorcium nyerte meg, amely 420 millió euróért volt hajlandó megépíteni a 7,5 kilométeres alagutat. A történet azonban tovább bonyolódott, mert a terveket többször megváltoztatták, amivel a költségek is változtak, a kivitelezőnek pedig egy idő után fogalma sem volt, egészen pontosan milyen tendert is nyert el.

Felsővisnyó után itt az újabb autópálya-botrány: a pozsonyi elkerülő

 

A közlekedésügyi minisztérium ősszel új versenypályázatot ír ki a kisvisnyói alagút megépítésére, miután néhány napja „elvette” a megbízást a Salini Impregilo-Dúha konzorciumtól. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy az államtól plusz pénzt kértek a munkálatokra, azonban nem fizettek az alvállalkozóiknak.

 

„Nem akarjuk újra azt az állapotot, ami egykor a Váhostavval volt” – mondta Érsek Árpád miniszter.

 

Mennyibe került eddig a felsővisnyói autópálya-alagút, és elkészül-e valaha?

 

Napjainkban már egy újabb Váhostav-botrányra elvileg nem kerülhet sor, mivel időközben megváltoztak a játékszabályok: az építési vállalatoknak letétbe kell helyezniük a bankba bizonyos összeget, hogy fizetni tudják az alvállalkozókat.

 

A Váhostavon kívül egyébként a Strabag vállalat is érdeklődik a projekt iránt, valamint a Doprastav sem zárta ki, hogy újra megpróbálkozik a tender elnyerésével.

 

hnonline.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!